Hlavní obsah
Článek

Na návštěvě u zpěvačky, herečky, a dnes především výtvarnice Věry Křesadlové jsme obdivovali jejího labradora Luckyho. Historie čtyřnohých přátel se v této rodině vyvíjela dost zajímavě.

Když tehdejší manžel Věry Křesadlové (77), režisér Miloš Forman (†86), točil v Praze v roce 1983 svůj slavný film Amadeus (získal osm Oscarů a řadu dalších ocenění včetně čtyř Zlatých glóbů), přivezl si z Ameriky do Československa svého psa. Velký černý labrador se jmenoval Zeman, podle majora Zemana, známého ze seriálu.

Světově uznávaný režisér u nás pobyl několik měsíců. „Měl přidělené řidiče, kteří mu byli po celé natáčení k dispozici, a všem bylo jasné, že se jednalo o příslušníky Státní bezpečnosti. Nijak se s tím ani netajili. Miloš je požádal, zda by v době, kdy natáčí, mohli využít čas a vzít Zemana na cvičák. S tím neměli problém, protože si Miloše celkem oblíbili,“ podělila se s námi o vzpomínky na vznik slavného filmu Věra Křesadlová.

V době natáčení bydlel Miloš Forman v barokním domečku, poblíž Pražského hradu. Z horního patra byl krásný výhled do Ledeburské a Valdštejnské zahrady.

„Paní, která se o Miloše starala, chodila každé ráno pro rohlíky na snídani a brala s sebou pejska na procházku. Každý den hlásila, kolikrát se vyčural a vykakal, aby měl Miloš přehled. Říkávala: ,Tak, pane Zeman, Forman se třikrát vyčural a dvakrát vykakal.‘ A pak se po zbytek dne omlouvala. No a druhý den to bylo stejné,“ vyprávěla Super.cz se smíchem Věra Křesadlová.

I když se Zeman vrátil do Ameriky, ještě něco tu po něm zůstalo. Několik černých štěňátek a mezi nimi jedno, které si celá rodina osvojila. Protože mu chtěli dát pro změnu americké jméno, nazvali ho po jednom slavném americkém herci.

Známá ilustrátorka Helena Zmatlíková, žijící ve stejném domě, se při jednom setkání zeptala na jeho jméno. Když zjistila, že se jmenuje Humphrey Bogart, prohlásila: „A víte, že je mu podobnej?“

Reklama

Další články

Načítám