Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Příběh ochrnutého bohtatého aristokrata Philippa (François Cluzet) a jeho ošetřovatele Drisse (Omar Sy) dojal, ale i pobavil miliony diváků, kteří se k němu rádi vracejí, hlavně proto, že ho napsal sám život. Hořkosladký film, do kterého scenáristé vtipně zapojili cynismus, byl natočen podle skutečné události a možná je pár zajímavostí, které jste o něm nevěděli.

1.Skutečné postavy

Inspirací ke zfilmování byla autobiografie obchodníka se šampaňským Philippa Pozza di Borgo, který si v 90. letech při paraglidingu poranil páteř a ochrnuly mu horní i dolní končetiny. Později k sobě přijal Yasmina Abdela Selloua původem z Alžírska, který byl propuštěn z vězení a o místo pečovatele se ucházel, jen aby mohl pobírat sociální dávky. Mnozí o něm pochybovali, ale Philippe mu dal šanci a stali se nejlepšími přáteli. Všechny tyto skutečnosti byly vyobrazeny i ve filmu.

2.Smrt manželky

Ve filmu se Driss s první manželkou Philippa nesetkal. Skutečný Abdel ale jeho ženu znal. Béatrice zemřela na rakovinu až několik let po jeho přijetí.

3.Odlišnosti ve filmu

V Nedotknutelných spolu Driss a Philippe strávili jen pár týdnů, realita byla taková, že se Abdel o svého zaměstnavatele a přítele staral 10 let. Skutečný Philippe má dvě děti, kromě dcery i syna, ve filmu má pouze pubertální dceru.

4.Druhá manželka

Na konci filmu Driss seznámí Philippa s jeho budoucí manželkou. Ve skutečnosti se tak stalo během pobytu v Maroku, kde se francouzský aristokrat zamiloval do mladé svobodné maminky Khadiji.

5. Seznámení Philippa s Abdelem

První setkání hlavních postav filmu proběhlo obdobně jako v reálu. Abdel na Philippa působil povrchně a arogantně, přesto jej něčím zaujal a chtěl mu dát šanci. Jak skutečný Philippe uvedl v rozhovorech, líbila se mu na Abdelovi jeho bláznivost, neohroženost, smysl pro humor, a hlavně to, že ho na rozdíl od ostatních vůbec nelitoval.

6.Ochrnutý Philippe a jeho strážný ďábel

Philippe označuje Abdela za svého strážného ďábla. Tuhle zvláštní přezdívku mu dal, protože ho po smrti manželky dostal z nejhoršího, ale svými svéráznými praktikami. „Když moje žena zemřela, Abdel viděl, že jsem se zhroutil. Vzal mě za ruku, byl pořád se mnou, donutil mě jít za dívkami, jezdili jsme bláznivě Rolls-Roycem (ve filmu Maserati), ve 48 letech mě naučil kouřit trávu a obtěžoval moje zaměstnankyně,“ uvedl v médiích. Přesně tyto situace se udály i ve filmu.

7. Ocenění

Snímek se stal nejúspěšnějším francouzským filmem v Holandsku a nejnavštěvovanějším filmem v Německu za rok 2012. Za svůj výkon si herec Omar Sy jako historicky první herec tmavé pleti vysloužil sošku Césara v kategorii nejlepší herec.

Související témata:
Omar Sy

Reklama

Další články

Načítám