Článek
Až půjdete příště do obchodu, zkuste se zamyslet, co můžete volbou svých výrobků ovlivnit. Ty nejkvalitnější potraviny totiž máme často na dosah ruky, ale přesto si kupujeme ovoce a zeleninu, které na pulty zbytečně cestují přes půl světa.
Rajčata z Maroka musí například urazit 3 000 kilometrů, než si je v supermarketu koupíte. Běžně se v Česku prodává česnek z Číny, který má za sebou více než 20 000 kilometrů. Zbytečně se tím produkuje nejen velké množství uhlíkové stopy, ale například i obalů nutných pro přepravu.
Jak si pochutnat a zároveň šetřit přírodu
Ovoce a zelenina, které dozrávají v tuzemsku, nepopiratelně chutnají mnohem lépe a máme je doslova na dosah ruky. Naopak taková rajčata putující do místních obchodů přes půlku světa dozrávají až v kamionech během cesty. Právě proto se jejich chuť s lahodnými rajčaty z blízkého okolí nedá srovnávat. Šťavnatá lokální rajčata, která k zákazníkům cestují maximálně pár desítek kilometrů, získala svou plnou chuť během přirozeného zrání.
Proč jsou lepší potraviny z našich krajů?
"Z ekologického hlediska je u dovozu potravin zásadní vzdálenost. V souvislosti s dovozem ze zemí třetího světa mohou potraviny obsahovat například rezidua v Evropě nepovolených pesticidů, veterinární léčiva, těžké kovy, případně další kontaminanty," vysvětluje Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR. "U potravin dovážených ze zámoří nebo z asijských zemí zase předpokládáme nárůst obalů, což přírodě rozhodně neprospívá."
Tento zdlouhavý proces se přitom týká i dalších potravin. Například med vyrobený včelařem ze sousedství zamíří na trh nebo do supermarketu přímo od něj. Pokud ale putuje z Ukrajiny, čeká ho 1 500 kilometrů. Ale v porovnání s česnekem je to ještě téměř "nic". Ten totiž dovážíme velmi často z Číny, tedy je na cestě dlouhé více než 20 000 kilometrů.
Takové cestování se týká dokonce i masa. Vepřové maso v obchodech pochází často až z jihoamerického Chile, což je daleko zhruba 15 000 kilometrů. Hovězí z Argentiny čeká cesta dlouhá 12 500 kilometrů.
Jak si pochutnat a zároveň šetřit přírodu
Preferujeme především kvalitu
Vysoká kvalita potravin je přirozeně velmi důležitá pro většinu českých zákazníků. Už si nechceme kupovat nic, co nemá poctivou a čerstvou chuť. Potvrzuje to výzkum agentury STEM/MARK z roku 2020, který se zabýval našimi nákupními zvyklostmi.
Jak prokázal dotazník, při výběru potravin nejvíce (celých 90 % respondentů) zohledňujeme čerstvost a kvalitu. Příjemným zjištěním bylo, že u nakupujících mají velmi dobrou pověst české potraviny. Podle průzkumu je považuje za kvalitnější 75 % dotázaných.
Chcete mít jistotu, že kupujete kvalitní potraviny? Hledejte na obalech značky kvality Klasa, Regionální potravina, Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP), BIO "zebra" či BIO "list".