Hlavní obsah
Článek

Až půjdete příště do obchodu, zkuste se zamyslet, co můžete volbou svých výrobků ovlivnit. Ty nejkvalitnější potraviny totiž máme často na dosah ruky, ale přesto si kupujeme ovoce a zeleninu, které na pulty zbytečně cestují přes půl světa.

Rajčata z Maroka musí například urazit 3 000 kilometrů, než si je v supermarketu koupíte. Běžně se v Česku prodává česnek z Číny, který má za sebou více než 20 000 kilometrů. Zbytečně se tím produkuje nejen velké množství uhlíkové stopy, ale například i obalů nutných pro přepravu.

Jak si pochutnat a zároveň šetřit přírodu

Ovoce a zelenina, které dozrávají v tuzemsku, nepopiratelně chutnají mnohem lépe a máme je doslova na dosah ruky. Naopak taková rajčata putující do místních obchodů přes půlku světa dozrávají až v kamionech během cesty. Právě proto se jejich chuť s lahodnými rajčaty z blízkého okolí nedá srovnávat. Šťavnatá lokální rajčata, která k zákazníkům cestují maximálně pár desítek kilometrů, získala svou plnou chuť během přirozeného zrání.

Proč jsou lepší potraviny z našich krajů?

"Z ekologického hlediska je u dovozu potravin zásadní vzdálenost. V souvislosti s dovozem ze zemí třetího světa mohou potraviny obsahovat například rezidua v Evropě nepovolených pesticidů, veterinární léčiva, těžké kovy, případně další kontaminanty," vysvětluje Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR. "U potravin dovážených ze zámoří nebo z asijských zemí zase předpokládáme nárůst obalů, což přírodě rozhodně neprospívá."

Tento zdlouhavý proces se přitom týká i dalších potravin. Například med vyrobený včelařem ze sousedství zamíří na trh nebo do supermarketu přímo od něj. Pokud ale putuje z Ukrajiny, čeká ho 1 500 kilometrů. Ale v porovnání s česnekem je to ještě téměř "nic". Ten totiž dovážíme velmi často z Číny, tedy je na cestě dlouhé více než 20 000 kilometrů.

Takové cestování se týká dokonce i masa. Vepřové maso v obchodech pochází často až z jihoamerického Chile, což je daleko zhruba 15 000 kilometrů. Hovězí z Argentiny čeká cesta dlouhá 12 500 kilometrů.

Jak si pochutnat a zároveň šetřit přírodu

Preferujeme především kvalitu

Vysoká kvalita potravin je přirozeně velmi důležitá pro většinu českých zákazníků. Už si nechceme kupovat nic, co nemá poctivou a čerstvou chuť. Potvrzuje to výzkum agentury STEM/MARK z roku 2020, který se zabýval našimi nákupními zvyklostmi.

Jak prokázal dotazník, při výběru potravin nejvíce (celých 90 % respondentů) zohledňujeme čerstvost a kvalitu. Příjemným zjištěním bylo, že u nakupujících mají velmi dobrou pověst české potraviny. Podle průzkumu je považuje za kvalitnější 75 % dotázaných.

Chcete mít jistotu, že kupujete kvalitní potraviny? Hledejte na obalech značky kvality Klasa, Regionální potravina, Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP), BIO "zebra" či BIO "list".

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Super.cz

Další články

Načítám