Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

„Hamty, hamty, hamty, ať mám víc než tamty.“ Zhruba těmito slovy by se dal shrnout příběh rodiny Novákových v komedii V podstatě jsme normální (1981), která volně navazuje na úspěšný film Pátek není svátek (1979).

Na zvelebování venkovské chaty tentokrát není čas – ambiciózní Evě Novákové (Jorga Kotrbová) jde o víc. Chce zapadnout mezi vrstvu lidí, pro které jsou rozhodujícím měřidlem peníze a majetek. Proto sekne s prací v kadeřnictví a zřídí si vlastní salon, a kromě toho přinutí i svého neprůbojného manžela Karla (Petr Kostka), aby také přiložil ruku k dílu.

V zaslepené honbě za lepším životem se ale pohybují na hraně zákona, protože za minulého režimu se soukromě podnikat nesmělo.

Novák se coby vedoucí nového oddělení výzkumného ústavu zaplétá do zákulisních dohod se zahraniční firmou Djungarden. Napakovat se ale chtějí i další, a tak do hry vstupuje falešná sekretářka šéfa této firmy (Dagmar Patrasová), kterou najal vykutálený podvodník Mazáč. Toho hrál naprosto jedinečně Petr Nárožný, který ve filmu figuruje jako důstojný protihráč hlavního hrdiny.

Ve finále se objeví i údajný šéf Djungardenu Hansen (Svatopluk Beneš), což je kromě jiného i proutník par excellence, kterému navíc padne do oka Eva Nováková.

Úsměvnou sondu do života v normalizační společnosti, kde vše fungovalo na systému služeb a protislužeb, natočil opět režisér Otakar Fuka, který na scénáři spolupracoval s Jiřím Justem. Na svou dobu šlo o poměrně odvážnou komedii, protože nepovolené soukromé podnikání se řešilo spíše v detektivkách.

Sex symbol Patrasová

Do role sexy sekretářky Ilony chtěl režisér původně obsadit Dagmar Veškrnovou (dnes Havlovou). Jenže krátce před natáčením běžela v kinech slavná komedie Vrchní, prchni! (1980), ve které coby erotický symbol zabodovala Dagmar Patrasová, a tak se Fuka rozhodl pro změnu.

Herečka později zmínila, že divácký obdiv jí sice lichotil, ale přece jen šlo o zátěž, protože si na veřejnosti musela svůj vzhled neustále hlídat. Na natáčení vzpomíná Patrasová ráda. Podle ní se odehrávalo v příjemné atmosféře a na place se sešli báječní kolegové.

Paní přednostová a Zpěvanka

Režisér se postaral i o další divácké překvapení. Vedle atraktivní Patrasové se ve snímku objevily i dvě slavné hvězdy starší generace: Zita Kabátová a Stella Májová. Kráska prvorepublikového filmu Kabátová, známá mj. z filmu Přednosta stanice, tehdy na Barrandově moc příležitostí nedostávala. Ve Fukově filmu si střihla alespoň menší roli zákaznice Kunešové.

Májová, kterou si všichni pamatujeme především jako princeznu Zpěvanku z pohádky Byl jednou jeden král, v něm ztvárnila tlumočnici.

Došlo i na cimrmanology

A nezůstalo jen u tohoto překvapení. Ve filmu si zahráli i dva cimrmanologové – Zdeněk Svěrák a Pavel Vondruška. Oba účinkovali ve scénách ze zámku Líšno, kde se konalo školení, na které byl vyslán hlavní hrdina Novák. Pokud jste film viděli, nejspíš si vzpomenete, že ho tu sváděla vnadná spoluúčastnice v podání Jany Švandové. Točilo se také v Praze, v Unhošti a v kladenském Domě kultury.

Ještě k zámku Líšno na Benešovsku, který byl (a stále je) oblíbenou lokací českých filmařů. Vznikly tu mj. dvě epizody TV seriálu 30 případů majora Zemana a točili se tu například i Hříšní lidé města pražského. Krásné prostředí zámku posloužilo také jako kulisa k několika pohádkám.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám