Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Brazilka Laudiane Fernandes (42) se narodila s kavernózními hemangiomy na nose, temeni a okolo očí. Zvláště ten na nose jí už od dětství působil problémy, a tak si ho později nechala odstranit. Během zákroku se kůže na nose ovšem zanítila a začal se rozpadat. Lékaři se jí proto snažili zachránit nos pomocí kožního štěpu z tváře. Operace sice pomohla, ale Laudiane má nyní nos dvakrát tak velký a občas to kvůli němu pěkně schytává od haterů.

Hemangiomy způsobovaly Laudiane v dětství krvácení z nosu nebo záchvaty, které se postupně zhoršovaly. Došlo to tak daleko, že byla v nemocnici jako doma. Teprve v 16 letech jí sdělili diagnózu, od té doby podstoupila osm různých operací, včetně odstranění nádoru na nose.

Lékaři jí nos nakonec zachránili a naštěstí může i normálně dýchat, ale jeho vzhled poutá pozornost na první pohled.

„Po pěti hodinách byl proces konečně dokončen. Byla jsem sice ráda, že mám nos zase celý, ale děsilo mě, jak vypadal, a všechny ty jizvy, které po zákroku zůstaly,“ nechala se slyšet.

Tři měsíce opět běhala po nemocnicích, a i když tělo přijalo kůži dobře, Laudiane zameškala školu, chyběli jí kamarádi a začala mít psychické problémy. Její matka se navíc strachovala, že situaci finančně nezvládnou, a to jí na psychice nepřidávalo.

„Když jsem se vrátila do školy, slýchala jsem komentáře jako 'Jak se máš Pinocchio?' nebo 'Vypadáš s tím nosem jako mimozemšťan', což mě hodně zraňovalo.“

Nakonec podobné nadávky přestala řešit. „Pokud se na mně lidem něco nelíbí, mají nejspíš problém sami se sebou,“ dodala.

Blondýnka nyní pracuje jako kosmetička a je vděčná, že je vůbec naživu a může se podělit o svůj příběh se světem. Ačkoliv i dnes občas poslouchá hanlivé poznámky, těžkou hlavu si z nich už dávno nedělá.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám