Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Nejznámější moderátorka světa Oprah Winfrey (67) zažila dětství, jaké si většina lidí nedovede představit. O traumatických zážitcích už nejednou promluvila a nyní se k nim rozhodla vrátit v právě vydané knize What Happened to You? Conversations on Trauma, Resilience and Healing.

V pořadu The Dr. Oz Show zavzpomínala, jak ji babička jako malou fyzicky týrala. „Nesla jsem zrovna kbelík s vodou a máchala si v něm prsty, hrála jsem si. Babička mě pozorovala z okna. Když jsem ho dotáhla dovnitř, ptala se, jestli jsem strkala prsty do naší pitné vody.“

Když ji babička přistihla při lži, do krve ji zmrskala rákoskou. „Později jsem se oblékala, šli jsme do kostela. Jedna z podlitin začala krvácet a ušpinila mi šaty. Ne že bych dnes cítila nějakou bolest, ale je mi tak líto té holčičky, kterou jsem byla,“ zavzpomínala.

Winfrey má dodnes problémy se spánkem kvůli zážitkům s násilnickým dědečkem. „Spala jsem v posteli s babičkou a děda ve vedlejším pokoji. Jednou v noci přišel k nám do ložnice a probudilo mě, když babičku škrtil,“ popsala hrůzy.

S babičkou se jim podařilo uprchnout k sousedovi, který dědu dostal z ložnice pryč. „Dala židli pod kliku a kolem ní vyskládala plechovky, aby se nedostal do pokoje. Takhle jsme spaly každý večer. Vždycky jsem poslouchala, jestli nezaslechnu plechovky, a děsila se toho, co se stane, pokud se dveře otevřou.“

Rodiče Oprah byli velmi mladí, když se jim narodila, matce bylo 18, otci 20 let. Nezůstali spolu a matka nechala dceru prarodičům a odstěhovala se za prací. Když babička onemocněla, přestěhovala se Oprah k matce. V pouhých 9 letech si s ní osud znovu krutě pohrál. Hlídala mladší sourozence, když ji znásilnil tehdy 19letý bratranec. Léta ji pak zneužíval také rodinný přítel. Nakonec otěhotněla.

Začala chodit za školu a utíkat z domova, a tak ji matka poslala k odloučenému otci. Oprah se podařilo tajit těhotenství až do 7. měsíce. V den, kdy otci řekla, že je těhotná, přivedla na svět chlapce, který ale po dvou týdnech zemřel. Winfrey bylo v té době teprve 14 let. Žádné další děti už nikdy neměla.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám