Hlavní obsah
Článek

Potřebujete se po náročném roce zhluboka nadechnout a užít si osobní restart? Dopřejte si Jeseníky! Tajuplný kraj divokých řek, mechových jezírek i rašelinišť. V Jeseníkách je stále co objevovat.

Schválně, kdy jste naposledy zažili romantický východ slunce uprostřed paseky, neodolatelně vonící čerstvou pryskyřicí? Kdy vás v lese překvapila studánka, jako vystřižená z básně Josefa Václava Sládka? A kdy jste zůstali stát v němém úžasu nad technickou dokonalostí vodní elektrárny? Jeseníky se vám vryjí pod kůži. Stačí si jen vybrat Penzion Pepovka a vyrazit vstříc novým zážitkům.

Vaši spanilou jízdu můžete začít třeba v Ramzové, kde se nachází nejvýše položená rychlíková zastávka v Čechách i nástupní stanice sedačkové lanovky na Šerák (1 351 m.n.m.). Velkým zážitkem je už samotná jízda k jednomu z nejvyšších vrcholů Keprnické hornatiny.

A co teprve ty výhledy z jeho vrcholu! Při slunečném počasí je možné dohlédnout až na Králický Sněžník či zvlněné obrysy Rychlebských hor. Nenechte se ošálit předpovědí počasí a do batohu si přibalte teplý svetr – průměrná roční teplota na Šeráku se pohybuje jen něco málo přes mrazivé 2 °C.

Foto: Penzion Pepovka
Vířivka na Penzionu Pepovka

Zasněnou krajinu v okolí Šeráku si zamilovali i obři. Alespoň tak o tom hovoří legenda. Jeden z nich – Amík – tu zanechal rozsáhlý skalní útvar, nazvaný trefně Obří skály. Že se vám nezdají obří? Oblíbený cíl horolezců okouzluje spíše než výškou nevšedním vzhledem a zvláštní tajuplnou atmosférou. Adrenalin si můžete užít i bez lezení po skalách. Třeba v Adrenalinovém parku Jeseníky nebo v krkolomných úsecích naučné stezky Bílá Opava. Desetikilometrová trasa, vedoucí po nesčetných lávkách, žebřících a můstcích, vám představí dramatické skalní útvary, nespoutanou horskou řeku, dunící vodopády i panenskou přírodu v té nejlepší kondici.

Pohádkové bytosti jsou v Jeseníkách jako doma. Můžete navštívit přírodní rezervaci Rašeliniště Skřítek nebo se vydat po naučné stezce Se skřítkem okolím Pradědu, která vás provede nejvyššími partiemi Jeseníků. Po náročném výšlapu si zasloužíte odměnu! Třeba v podobě relaxace v moderním wellness nebo odpočinek v bazénu. Malým neposedům přijde vhod zázemí multifunkčního hřiště.

Foto: Penzion Pepovka
Bazén na Penzionu Pepovka

Jako dílo nadpřirozených sil působí ikonická vodní elektrárna Dlouhé Stráně. To byl tedy nápad, seříznout kopec a ve výšce 1350 m.n.m. vytvořit bazén, jako vystřižený z jiné galaxie! Před výstupem na jeden ze sedmi největších divů České republiky se nezapomeňte posilnit. Vydatná porce dobrého jídla vám přijde vhod i před návštěvou Pradědu – botanické zahrady Jeseníků. Stejně jako na úbočích Alp tu trénují své krkolomné skoky elegantní kamzíci.

Jeseníky už znáte? Můžete se podívat do Beskyd nebo na Vysočinu.

Další články

Načítám