Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Představovat jednu z největších perel čs. kinematografie je tak trochu nošením dříví do lesa. Komedii Vrchní, prchni! (1980) viděl stoprocentně každý a ruku na srdce: určitě ne jednou – vždyť je doslova prošpikována skvostnými scénami a hláškami. Námět se přitom v hlavě scenáristy Zdeňka Svěráka (85) zrodil díky kuriózní situaci.

Svěrák si po jednom představení Divadla Járy Cimrmana v Malostranské besedě zašel do nedaleké hospody na jídlo. A protože na sobě měl tmavý oblek s motýlkem, někteří hosté si ho spletli s vrchním. Od stolů se ozývalo netrpělivé volání, aby už je laskavě zkasíroval, že čekají celou věčnost. Svěrák jim sice vysvětlil, že není tou správnou osobou, ale díky této příhodě ho napadlo napsat příběh o falešném vrchním.

Svěrák chtěl Nárožného

Postavu knihkupce Dalibora Vrány psal Svěrák původně pro Petra Nárožného (83). Proto měl pro něj připraven i speciální dialog. Ve scéně, kdy se Vrána vydává za inženýra Králíka, si měl od všetečného souseda Pařízka vyslechnout následující: „Celej pan Vrána. Postava, obličej, pleš. Navlas! Navlas!“

Jenže Nárožný působil tehdy v trojici s Miloslavem Šimkem (†63) a Luďkem Sobotou (77) v roli cholerického „nasírače“, a režisér Ladislav Smoljak (†78) ho proto do filmu nechtěl. Nakonec si prosadil Josefa Abrháma (81).

Soudruh zasáhl a legendy vystřihl

Ve filmu se měly objevit i další velké hvězdy, mimo jiné Vlastimil Brodský (†81), Vladimír Menšík (†58), Jiřina Bohdalová (89), Jana Brejchová (81) nebo Jiří Suchý (89). Šlo o scénu, kdy falešný vrchní zavítá do divadelního klubu s nápadem, že zinkasuje přítomné umělce. Již hotové záběry s hereckými legendami se ale do filmu nedostaly.

Hlavní dramaturg Filmového studia Barrandov je bohužel nechal vystřihnout, protože Jiří Suchý měl tehdy zákaz filmování. Mimochodem, zrovna v tomto případě by si Dalibor Vrána kapsu nenamastil – pointa byla v tom, že překvapení herci mu odmítnou zaplatit, protože útrata se jim podle zavedeného zvyku připisovala na účet.

Patrasová vypekla režiséra

Když se Dagmar Patrasová (64) dozvěděla, že ji čeká nahá scéna ve sprše, použila na režiséra fintu. Řekla mu, že si musí nechat kalhotky, protože má své dny.

Smoljak souhlasil – tehdy totiž netušil, že i tak mohla točit v rouše Evině. Později si to vyčítal s tím, že měl být přísnější.

Legendární pražské podniky

Manželé Vránovi bydleli v Praze ve Vozové ulici poblíž Riegrových sadů, knihkupectví stálo ještě nedávno v Kaprově ulici u Staroměstského náměstí (fungovalo zde od roku 1933 a své brány zavřelo v roce 2016). Dalibor Vrána kasíroval v mnoha známých pražských restauracích a vinárnách, například U dvou koček na Uhelném trhu, U tří zlatých lvů ve Skořepce nebo v Dubonnetu v Dlouhé třídě.

Další perličky z natáčení

Titulní písničku Severní vítr měl původně nazpívat Pavel Bobek (†76). Ten ji ale odmítl, protože tehdy zpíval výhradně americký repertoár. Smoljak pak dlouho poslouchal demoverzi nazpívanou Jaroslavem Uhlířem (75), až usoudil, že právě on je díky svému civilnímu projevu ideálním interpretem.

Všichni si na první dobrou vybaví nejspíš ikonickou honičku po karlovarské kolonádě ve stylu němých grotesek. Věděli jste, že patří mezi nejdelší filmové záběry beze střihu?

Ve filmu se mihne i Karel Šíp (75), který se jel původně jen podívat na natáčení. Když už tam ale byl, režisér mu dal malou roli jednoho z abiturientů. Film měl premiéru 9. ledna 1981 a v kinech ho vidělo víc než 1,5 milionu diváků. Teď se na něj můžete podívat 29. dubna na Prima MAX.

Reklama

Další články

Načítám