Hlavní obsah
Článek

Herec Martin Preiss patří do užší skupiny umělců, kteří v pandemii naštěstí nemají nouzi o práci, a ani v posledních měsících se nenudí. Poslední roky se na jevišti objevoval sporadicky a jeho cesty vedly spíše před kameru.

„Už několik let nehraju v divadle, nejsem na něm nijak závislý a naštěstí té audiovizuální práce paradoxně přibylo, protože se to prostě šíří televizním signálem, lidé poslouchají víc audioknihy, dívají se víc na televizi a na dabingy, a to je všechno práce, která přichází a já jsem za ni nesmírně rád," svěřil se herec.

„Ale já jsem právě v koronavirové době byl zaměstnaný docela hodně. Teď se trochu bojím, jestli náhodou nedojde k nějakému zpožděnému útlumu, ale uvidíme,“ nechal se slyšet Martin Preiss.

Ptali jsem se ho, jestli on sám někdy pocítil bídu. „Vyrůstal jsem v komunismu, a i když mí rodiče netrpěli bídou, tak se některými věcmi muselo logicky šetřit. A tam vznikl určitý návyk, který si myslím, že přenáším do současného života, kdy už třicet let žijeme v konzumní společnosti a ten objem zboží a nákupních možností se zvětšuje a lidé si dnes opravdu mohou dovolit daleko víc a mají pestřejší výběr čehokoli. Nicméně i já jsem měl doby, kdy jsem zdaleka tolik nevydělával a musel jsem obracet tu korunu, což už tak v hereckém životě bývá, a rozmýšlet se," říká Preiss.

„Dělal jsem některé zásadní kroky, které mě třeba na chvilku od té práce odstavily a pak člověk dost přemýšlí o tom, co se stalo. Ale já jsem naštěstí nikdy nebyl v situaci, kdy bych si neuměl poradit. Pokud tedy nešlo o zdravotní problém, ale to je asi logické, já jsem takový docela životaschopný muž, zatímco ostatní stojí a nadávají a stěžují si na poměr," svěřil se oblíbený herec.

Dokonce by se ani nebránil práce v jiném oboru. „Já jsem vždy někde tu šanci viděl a říkal jsem si, že i kdybych přišel o zázemí nebo o domov, vždy jsem viděl to světlo na konci tunelu. Byl jsem odhodlaný jít třeba sázet stromky do lesa nebo prodávat auta, ale těch možností je dost, které bych dokázal. A znovu opakuji - pokud člověk právě nemá ten zdravotní handicap," dodal Preiss.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám