Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Blíží se výročí pojistné smlouvy na vaše vozidlo, nebo si chcete pořídit nové a řešíte, jak vybrat tu nejlepší autopojistku? Čtěte dál, podělíme se s vámi o pár tipů, které vám mohou ušetřit nemalé peníze.

Každé vozidlo musí být pojištěné

Vozidlo, které má přidělenou státní poznávací značku a pohybuje se po komunikaci, musí mít sjednané povinné ručení.

Jak už název napovídá, jde o povinné pojištění, bez něj na silnici nesmíte. Chrání vás před následky škod, které způsobíte provozem svého vozidla třetí straně. A je jedno, zda jde o škody na majetku nebo zdraví. Nevztahuje se ale na škody, které v důsledku této události vzniknou na vašem vozidle. Chcete se chránit i pro tento případ? Pak si sjednejte dobrovolnou část autopojištění, havarijní pojištění.

Víte, že havarijní pojištění vás chrání nejen před škodami, které způsobíte sami sobě, ale zahrnuje i škody jako vandalismus, krádež, živelní katastrofu, střet se zvěří a třeba i pád předmětu? Připojistit můžete i čelní sklo.

Jak vybrat tu nejlepší pojistku pro váš vůz?

Žádnou pojistku si nevybírejte jen podle výše pojistného. K čemu vám bude, že měsíčně ušetříte pár desítek korun, když pak z vlastní kapsy budete hradit třeba škodu ve výši statisíců?

Foto: klik.cz
Jak už název napovídá, jde o povinné pojištění, bez něj na silnici nesmíte

Zaměřeno na povinné ručení

U povinného ručení jsou nejdůležitějším parametrem pojistné limity, tedy maximální částka, kterou pojišťovna v případě škodní události vyplatí třetí straně. Minimum je 35 milionů, což je ale často málo. Ideálem je limit ve výši 50 nebo 100 milionů.

Víte, že spoluúčast se u povinného ručení nesjednává? Výši ročního pojistného tak kromě nastavení pojistných limitů ovlivňuje:

  • Adresa trvalého bydliště toho, kdo pojištění sjednává a jeho věk
  • Výkon nebo objem motoru vozidla
  • Účel, pro který vozidlo používáte
  • Počet bezeškodných měsíců
  • Ovlivnit ho může i počet sedaček a datum první registrace vozidla, případně jeho model nebo druh používaného paliva.

O co se zajímat při sjednání havarijního pojištění?

Havarijní pojištění může mít mnoho podob. Pojišťovny nabízí různé balíčky, které obsahují jen vybraná rizika, nebo variantu „all risk“, která zahrnuje všechna rizika, proti kterým se lze pojistit.

Cenu pojistného pak ovlivňují právě nastavená rizika, cena vozidla a výše spoluúčasti. Čím je spoluúčast vyšší, tím je pojistné nižší.

Víte, že ať už řešíte jakékoli autopojištění, je dobré si smlouvu pravidelně aktualizovat? Hlídejte si datum výročí pojistné smlouvy a včas si porovnejte aktuální nabídky jednotlivých pojišťoven.

Náš tip na závěr: Máte auto včetně obytného přívěsu? Pak nezapomeňte, že karavan je třeba pojistit zvlášť.

Další články

Načítám