Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Potřebujete invalidní vozíček, ale pojišťovna vám ho nepřidělí? Nezoufejte a pořiďte si ho za vlastní. Sice to znamená nějakou tu investici, na druhou stranu si pořídíte pohodlný vozík, který bude odpovídat vašim potřebám.

Na invalidní vozík na pojišťovnu nedosáhne každý

Invalidní vozíček je zdravotnická pomůcka, na kterou má každý pacient s určitou diagnózou nárok jednou za 5 let. Aby vám ho ale pojišťovna schválila, je třeba splnit několik podmínek. To se vždy nepovede, pak nezbývá než si ho pořídit sami. Navíc máte většinou na pojišťovnu nárok jen na mechanický invalidní vozík.

Co musíte splnit, aby vám vozíček přidělila pojišťovna?

Základem je žádost, kterou vyplní váš ošetřující lékař. Může jít o ortopeda, neurologa nebo rehabilitačního lékaře. Vyplněnou žádost pak musí schválit revizní lékař zdravotní pojišťovny, který také rozhodne o tom, jaký vozíček dostanete.

Ne vždy jde o nový invalidní vozík, klidně můžete dostat přidělený repasovaný vozík. Ten navíc bude stále majetkem pojišťovny, která se může za nějaký čas rozhodnout, že ho už nepotřebujete. Pak ho budete muset vrátit.

Co když vám pojišťovna vozík neschválí, nebo se rozhodne, že ten, který máte, už nepotřebujete?

Jedinou možností je pořídit si vozíček za vlastní peníze. Je to sice zásah do rodinného rozpočtu, na druhou stranu si vyberete vozík, který vám sedne a nebude vás nijak omezovat. Navíc se nemusíte bát, že vám ho někdo sebere. Vozíček, který si koupíte, je váš.

Foto: vozikyprozivot.cz
Jak vybrat vhodný?

Jak vybrat ten nejlepší invalidní vozík?

Správně zvolený invalidní vozík může pozitivně ovlivnit průběh léčby, proto s tím nepospíchejte a vyberte si ten nejlepší. Když se vám na něm bude dobře sedět, budete se cítit dobře i psychicky. A o to jde.

Jaké jsou nejdůležitější parametry pro výběr invalidního vozíku?

Nosnost vozíku, se kterou úzce souvisí vaše tělesná hmotnost.

Velikost sedáku, zejména jeho šířka. V ideálním případě by mezi postranicí a vaší kyčlí měl zůstat volný prostor o velikosti 2 centimetry. Užší sedák bude nepohodlný, příliš široký zase ztíží manipulaci s vozíčkem, navíc můžete mít zbytečné potíže s průjezdem mezi zárubněmi.

•Dalším důležitým parametrem je hmotnost vozíku. Proč je tak důležitá? S těžkým vozíkem se hůř manipuluje.

•Pečlivě vybírejte i kola. Zohledněte, kde se budete s vozíčkem nejvíc pohybovat. Do exteriéru jsou lepší pneumatická kola, do interiéru se hodí ta bezúdržbová.

•Patříte mezi vášnivé cestovatele? Plánujete hodně cestovat? Nepodceňujte skladnost vozíku (v kufru auta). Určitě oceníte i rychlospojku, díky které snadno a rychle sundáte/nasadíte kola.

•Stačí vám klasický vozík, nebo máte potíže s udržením rovnováhy v sedě a potřebujete polohovací?

Už máte představu, jak by ten váš vozíček měl vypadat? A máte už jasno v tom, zda si vystačíte s mechanickým vozíčkem, nebo raději sáhnete po elektrickém?

Další články

Načítám