Hlavní obsah
Článek

Celá Británie se zahalila do smutku. V sobotu odpoledne se konalo poslední rozloučení s princem Philipem (†99). Pohřeb probíhal v kapli svatého Jiří na hradě Windsor. Protože si Philip nepřál státní pohřeb, jednalo se o smuteční ceremoniál bez účasti veřejnosti.

Horní nádvoří zvané Quadrangle bylo zaplněno příslušníky armády, kteří připomínali princovu vojenskou kariéru i jeho vztah k ozbrojeným složkám. Smuteční procesí bylo vedeno vojenskou kapelou britských granátníků. Vojáci poté odnesli rakev s princovými ostatky na Land Rover, který ho odvezl do kaple sv. Jiří.

Poté zazněla minuta ticha a čestná stráž umístila rakev do kaple, kde se konala zádušní mše. Za vozem s Philipovou rakví šli v průvodu jako první princ Charles (75), vnuci William (41) a Harry (39) podle očekávání nestáli vedle sebe. S nimi se k průvodu připojili další členové rodiny a například vévodův osobní tajemník. Samotná královna se do kaple přesunula vozem Bentley v zadní části průvodu, oddělena od ostatních. Během zádušní mše seděla královna osamocena z důvodu koronavirových opatření.

Královna Alžběta II. během zádušní mše za svého manžela prince Philipa

Ostře sledovaný byl především princ Harry, který z rozhodnutí královny nešel bok po boku vedle svého bratra Williama. Toho údajně velmi rozlítil kontroverzní rozhovor Harryho a Meghan s Oprah Winfrey, v němž vévodkyně mimo jiné zmínila rasismus v královské rodině a myšlenky na sebevraždu. Samotná Meghan se pohřbu neúčastní. Lékař jí kvůli pokročilému stádiu těhotenství cestu nedoporučil.

Princ Philip, vévoda z Edinburghu, zemřel 9. dubna ve věku úctyhodných 99 let. Po 28denním pobytu v nemocnici a operaci srdce se vrátil domů, za zdmi Windsoru se pak pokojně vydal na svou poslední cestu.

Reklama

Další články

Načítám