Hlavní obsah
Článek

Zraky celého světa se upínají k Windsoru, kde v sobotu od 15:00 proběhne pohřeb prince Philipa (†99), vévody z Edinburghu (†99). Milovaný manžel královny Alžběty II. (†96) zemřel 9. dubna ve věku úctyhodných 99 let. Po 28denním pobytu v nemocnici a operaci srdce se vrátil domů, za zdmi Windsoru se pak pokojně vydal na svou poslední cestu.

Kvůli pandemii koronaviru byl pohřeb vévody pozměněn, smí se jej účastnit například pouze 30 lidí. Kromě královny budou přítomni také všichni jeho potomci a vnoučata s partnery a partnerkami.

Na pohřeb dorazil z USA i princ Harry (39), manželku Meghan, která je v pokročilém stádiu těhotenství, ale nechal doma. Spekulovalo se, že pohřeb dědečka bude dobrou příležitostí k utužení vztahů s bratrem Williamem, jehož údajně velmi rozlítil kontroverzní rozhovor Harryho a Meghan s Oprah Winfrey, v němž vévodkyně mimo jiné zmínila rasismus a myšlenky na sebevraždu. Královna ale rozhodla, že se bratři neobjeví bok po boku.

„Toto je pohřeb, nenecháme se vtahovat do těchto dramat. Opatření byla dohodnuta a odrážejí přání Jejího Veličenstva,“ zní prohlášení z Buckinghamského paláce.

Všichni zúčastnění by měli mít v průběhu pohřbu roušky, královna bude v bezpečné vzdálenosti od ostatních příbuzných. Za rakví pojede v Bentley. Vévodovu rakev poveze speciálně upravený Land Rover, Philipův oblíbený vůz.

Reklama

Další články

Načítám