Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Závidíte známým, kteří mají doma krb a mohou si v jeho blízkosti užít tepla a jedinečné atmosféry? Není nic jednoduššího než si taky nějaký pořídit. Jen si představte tu pohodu, když se po návratu z práce usadíte do křesla s hrnečkem čaje a knížkou, a lenošíte za doprovodu praskání dřeva.

Krbová kamna mají v našich domácnostech své místo

Ještě donedávna byla krbová kamna výsadou novostaveb a jen pár dalších vyvolených. Zbytek topil plynem, elektřinou nebo uhlím. Dneska je tomu jinak, stále víc lidí objevuje pozitiva vytápění pomocí krbových kamen. V čem hlavně spočívají?

Asi nejsilnější argument pro pořízení kamen je atmosféra, kterou dokáží navodit, pak taky cena za topivo a v případě peletových krbových kamen taky vlastní pohodlí. Kamna na pelety si totiž sama přiloží, jsou téměř bezúdržbová a můžete je klidně ovládat i na dálku.

Foto: QUENYA technologie
Důležitý je typ a hlavně výkon

Jak si vybrat ta nejlepší a zároveň nejkrásnější kamna?

Jak už to tak bývá, vybrat si kamna neznamená zvolit barvu a styl. Důležitý je také typ a hlavně výkon krbových kamen.

Odpovídající výkon kamen je důležitější než design

Nejdůležitější krok při výběru kamen je zvolit kamna s odpovídajícím výkonem.

  • Krbová kamna se zbytečně velkým výkonem, který neodpovídá tepelným ztrátám vytápěného prostoru, budete po dosažení požadované teploty tlumit razantním přivíráním přívodů spalovacího vzduchu, dojde k nežádoucímu spalování a zvýšení obsahu CO ve spalinách. Navíc se budou znečišťovat dvířka a provoz kamen bude nehospodárný.
  • Krbová kamna s nízkým výkonem zase nedokáží prostor vytopit, budeme mít tendenci po nich chtít víc, než mohou zvládnout. Nejenže se zvedne spotřeba paliva, ale taky se sníží životnost kamen.

Náš tip: Nechte si vypočítat optimální výkon kamen dřív, než si je pořídíte.

Foto: QUENYA technologie
Nechte si vypočítat optimální výkon kamen dřív, než si je pořídíte

Jaký typ kamen preferujete?

To záleží! Co od kamen očekáváte? Co jste schopni obětovat? Když si pořídíte krbová kamna, počítejte s tím, že budete shánět dřevo, řezat ho, štípat a taky ho musíte uskladnit na suchém místě.

Navíc je třeba pravidelně přikládat, takže vás čeká ještě transport dřeva ke kamnům a následně taky jejich čištění. Odměnou za to, že tohle všechno podstoupíte, bude opravdové teplo domova. Z čeho můžete vybírat?

Nechcete štípat dříví? Nebojte, jde to i bez toho. Jak? Pořiďte si peletová kamna!

  • Peletová kamna jsou přátelská k životnímu prostředí.
  • Čisté spalování, 10x nižší emise oxidu uhelnatého a uhlovodíků, násobně nižší emise prachu.
  • Konec pravidelnému přikládání, při kterém se z kamen vyvalí kouř. Do kamen jednou za čas nasypete pelety a kamna si je sama dávkují podle toho, jak chcete topit.
  • Z pelet je minimální odpad, popel stačí odstranit třeba jednou týdně.
  • Pomocí WLAN modulu zvládnete zatopit i ve chvíli, kdy nejste zrovna v blízkosti kamen. Co to znamená v praxi? Můžete dát pokyn třeba před tím, než se z práce vydáte domů.
  • Konec přetápění, termostat bude udržovat vámi nastavenou teplotu.

Další články

Načítám