Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Netflix zpracuje další příběh z evropského panovnického dvora. Po mimořádně úspěšné Koruně se předlohou nové série se zatím pracovním názvem Císařovna stal život Alžběty Bavorské známé jako Sisi. Ztvární ji německá herečka Devrim Lingnau.

Život Sisi byl plný dramatických zvratů. V roce 1854 se tehdy šestnáctiletá bavorská princezna Alžběta Amálie Evženie provdala za svého bratrance Františka Josefa I. a stala se rakouskou císařovnou a českou a uherskou královnou. Během následujících čtyř let porodila tři děti, dcery Žofii a Giselu a syna Rudolfa. V roce 1868 pak přivedla na svět své čtvrté dítě, dceru Marii.

O dvě ze svých dětí Sisi tragicky přišla. Žofie zemřela v pouhých dvou letech na tyfus, Rudolf ve svých třiceti letech v roce 1889 spáchal sebevraždu společně se svou milenkou Mary.

Říká se, že Sisi byla posedlá svým vzhledem. Její chloubou byly husté dlouhé vlasy, pravidelně cvičila - chodila na túry, milovala jízdu na koni a plavání - a držela přísné diety, často sestávající jen z ovocných šťáv a bujónů. Její váha prý při 172 cm nepřekročila 50 kilo. Jako čtyřicátnice už se nechtěla ukazovat, na veřejnosti obličej skrývala za závojem a nenechala se ani fotografovat. Lidé si ji měli pamatovat mladou.

Zemřela v roce 1898 rukou atentátníka Luigiho Luccheniho, jenž ji během procházky kolem Ženevského jezera probodl pilníkem.

Nejznámější filmovou představitelkou císařovny Sisi byla Romy Schneider.

Pro Devrim Lingnau jde o skvělou hereckou příležitost. Doposud si zahrála v dramatech Carmilla, Auerhaus nebo Borga, většinu její filmografie zatím tvoří televizní filmy.

Reklama

Další články

Načítám