Hlavní obsah
Článek

Británie truchlí nad skonem milovaného vévody z Edinburghu Philipa (†99), který zemřel v pátek v ranních hodinách ve věku 99 let. Země přišla o velkého muže a královna Alžběta II. (†96) o svou největší oporu. Jeho lid ho cenil nejen pro jeho obětavost a oddanost, ale také pověstný humor, který si udržel i navzdory pohnutému dětství, a neopustil ho ani ve vyšším věku. Pojďte si připomenout nejlegendárnější hlášky prince Philipa.

„Děti chodí do školy, protože je jejich rodiče nechtějí doma,“ řekl v roce 2013 aktivistce Malale Yousafzai, která výrok vzala s humorem a hned se rozchechtala.

„Čím kloktáte, oblázky?“ zeptal se zpěváka Toma Jonese na gala večeru Royal Variety Performance v roce 1969.

„Ložnice vypadá jako koláče,“ zhodnotil plány na přestavbu domu syna Andrewa a jeho tehdejší ženy Sarah Ferguson.

„Jak zvládáš udržet domorodce od chlastu dost dlouho na to, aby prošli testem?“ ptal se instruktora v autoškole při návštěvě skotského Obanu v roce 1995.

„Můžeš si ty věci sundat a vyměnit je za kolečka,“ doporučil policistovi bez nohou s protetickými končetinami, aby byl rychlejší. Dotyčný mu byl představen během oficiální akce v roce 2013, na kterou doprovázel královnu, a hláška ho velmi pobavila.

„Ne, mohl bych chytit nějakou strašlivou nemoc,“ zarazil se, když ho vyzvali, aby si při návštěvě Austrálie v roce 1992 pohladil koalu.

„Přál bych si, aby si vypnul mikrofon,“ prohlásil při dalším gala večeru Royal Variety Performance během vystoupení Eltona Johna.

„Řeknu vám tajemství, jsme tu všichni křesťané,“ zašeptal římskokatolickému arcibiskupovi Malty Charlesi Sciclunovi při návštěvě v roce 2015.

„Pracuješ i ve strip klubu?“ zeptal se čtyřiadvacetileté kadetky Elizabeth Rendle při návštěvě Devonu v roce 2010 poté, co mu sdělila, že při studiu pracuje v nočním klubu. „V jeho přítomnosti byli všichni uvolnění a veselí,“ vzpomínala na zážitek studentka.

Reklama

Další články

Načítám