Hlavní obsah
Článek

Princ Philip (†99) přišel na svět 10. června 1921 na řeckém ostrově Korfu. Matka ho porodila na kuchyňském stole v jejich domě. Byl pátým dítětem a jediným synem Ondřeje Řeckého a Dánského a Alice z Battenbergu.

Rodina si spokojeně žila v domě Philipova strýce krále Konstantina I. Řeckého, po roce a půl musela však z Řecka utéct poté, co byl Konstantin svržen a vykázán ze země. Prchli do Británie a malého Philipa propašovali v dětské postýlce provizorně vyrobené z bedny na ovoce.

Poté se usadili v Paříži u Philipovy tety, v průběhu dětství a dospívání se ale vévoda hodně stěhoval a neměl pořádný domov. Jeho matka onemocněla, sestry se provdaly a otec žil jinde. Philip byl většinou sám. Během studií rodiče sotva vídal.

Když mu bylo 16, jeho těhotná sestra Cecílie s manželem a dvěma dětmi zahynuli při letecké havárii. Pár měsíců na to jeho strýc a opatrovník George Mountbatten podlehl rakovině.

Po škole se Philip připojil k britskému královskému námořnictvu, kde sklízel jeden úspěch za druhým. Za služby získal Kříž srdnatosti, druhé nejvyšší vojenské vyznamenání řeckého státu.

Na Vánoce roku 1943, když neměl pořádně kam jít, jak sám popisoval, odjel s bratrancem do Windsoru. Tehdy sedmnáctiletou Alžbětu II. (†96) okouzlil jako do té doby nic jiného. Víkend plný oslav, hudby, tance a filmů byl pro oba rozhodující.

V létě toho roku ho Alžběta pozvala na tři týdny do Balmoralu. Někdy během té doby ji požádal o ruku. Ačkoliv královna s králem měli o Alžbětině volbě ženicha své pochybnosti, sňatek nakonec povolili. Museli s ním ale počkat do jejích 21. narozenin.

Nejprve se zdál Philip rodině prudký, nevychovaný, nevzdělaný a měli pocit, že Alžbětě nebude věrný. Časem si ho ale oblíbili, obzvlášť král Jiří VI., který cenil jeho přímost, lásku ke sportu a pověstný humor, který mu zůstal navzdory nepřízni osudu.

Než se oženil, ztratil Philip prakticky vše, co jej pojilo s jeho identitou. Jeho otec zemřel v roce 1944 v Monte Carlu poté, co kvůli dluhům z hraní přišel o svůj titul, majetek i pozemky.

Reklama

Další články

Načítám