Hlavní obsah
Článek

Ceny bydlení se drží vysoko i přes právě probíhající pandemii. Lidé, kteří si nemohou dovolit byt v osobním vlastnictví nebo se nechtějí spoléhat na nepředvídatelné ceny nájmů, tak hledají dostupnou cestu k bydlení. Řešením může být pořízení družstevního bytu, jenž lze pořídit levněji než byty do osobního vlastnictví.

Developeři, stavební bytová družstva a města aktuálně přicházejí s projekty na výstavbu družstevních bytů, jejichž ceny jsou nižší, než je cena vlastnického bydlení. Cenu totiž obvykle snižuje odklad koupě pozemku a nižší náklady na výstavbu. Družstevní byt tak lze pořídit za méně peněz. Družstevník zaplatí jednorázový členský vklad ve výši 25 – 30 % ceny bytu a zbytek ceny splácí v rámci měsíčního nájmu.

Raiffeisen stavební spořitelna na pořízení tohoto typu bydlení lidem poskytne až 2 milióny korun bez nutnosti zástavy nemovitosti. To je velká výhoda, protože družstevním bytem nelze ručit. Tento úvěr má navíc prodlouženou dobu splatnosti až na 25 let. Čím delší splatnost, tím nižší měsíční splátka. Pro přidělení úvěru klient nemusí mít naspořeno ani mít předem uzavřenou smlouvu o stavebním spoření. Úroková sazba úvěru na družstevní bydlení od Raiffeisen stavební spořitelny začíná na 3,74 % ročně.

Tímto úvěrem je možné zaplatit celou cenu uvedenou ve smlouvě s bytovým družstvem nebo ve smlouvě se stávajícím družstevníkem. Navíc lze úvěrem financovat i rekonstrukci či vybavení daného družstevního bytu do výše až 50 % úvěru.

Více informací naleznete na www.rsts.cz.

Další články

Načítám