Hlavní obsah
Článek

Kvůli lockdownu strávíme velikonoční svátky doma a mnozí zřejmě vezmou zavděk televizní nabídkou. Těšit se můžeme nejen na pohádky, ale i na filmovou klasiku, ke které neodmyslitelně patří komedie Dovolená s Andělem z roku 1952 se skvělým Jaroslavem Marvanem (†72) v hlavní roli.

Role přísného a věčně nespokojeného bručouna Gustava Anděla sedla herci jak šitá na míru. Přesně takový puntičkář a morous byl totiž Marvan i v soukromém životě. Možná vás ale překvapí, že o ni zpočátku neměl zájem a ani nedočetl scénář do konce. Nelíbilo se mu, že jeho postava je až moc předvídatelná, a každému je předem jasné, co bude dělat. Souhlasil, až když mu režisér Bořivoj Zeman (†79) řekl, že s revizorem Andělem natočí filmový seriál. K tomu sice nedošlo, nicméně o tři roky později vzniklo pokračování Anděl na horách.

Mluvilo se i o realizaci třetího dílu Anděl u moře, který se měl odehrávat v Jugoslávii. Z plánu sice sešlo, je ale možné, že šlo jen o režisérovo zbožné přání, které nemělo reálný podklad.

„Král budapešťských kin“

Dovolená s Andělem měla u tuzemského publika ohromný úspěch – v kinech ji vidělo na pět miliónů diváků. A podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se Marvanův revizor Anděl stal nejoblíbenější a nejúspěšnější postavou v historii české filmové komedie.

Film obrovsky bodoval i v Maďarsku, a když ho Marvan přijel představit do Budapešti, vítaly ho transparenty s nápisem „Jaroslav Marvan – král budapešťských kin!“

Herec ve svých pamětech zmínil, že mu od diváků chodily převážně pochvalné ohlasy. Objevilo se ale i pár negativních reakcí – někteří lidé psali, že socialismus je ve filmu podáván v nereálně optimistických barvách.

Zajímavosti z natáčení

Truhláře Vyhlídku ztvárnil Josef Kemr (†72), mimo jiné i proto, že jeho postava měla umět hrát na violoncello, což herec skutečně ovládal. V dalších rolích se objevili mj. Josef Pehr (†67), Jana Dítětová (†65) či slovenský herec František Dibarbora (†70). A pak také Vladimír Ráž (†77) a Alena Vránová (88), kteří ve stejném roce natočili i pohádku Pyšná princezna. Během jejího natáčení se do sebe zamilovali a vzali se.

Scénu, kdy Gustav Anděl najde v lese větší množství hřibů, připravovali filmaři ve spolupráci se známým mykologem dr. Františkem Smotlachou. Sám Jaroslav Marvan byl prý také vášnivým houbařem.

Repete po 12 letech

Točilo se pouhých 45 dnů, mj. na pláži Hamerského jezera na Českolipsku či v Jevanech. Scény v dětském útulku, hospodě a pokojích v zotavovně vznikly ve studiu – pozorný divák si jistě všimne, že stromy za okny jsou namalované.

Mimochodem, budova „zotavovny Jezerka“ posloužila filmařům už v roce 1940, kdy se zde natáčela romance Dva týdny štěstí. Také v ní si jednu z rolí zahrál Jaroslav Marvan. Oblíbenou komedii vysílají 4. dubna na TV Nova.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám