Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Zpěvačka a muzikálová herečka Nikola Ďuricová už na podzim začala pracovat jako dobrovolnice v léčebně dlouhodobě nemocných. A dochází tam dosud. "Chci být užitečná, ale někdy je to opravdu velmi náročné, hlavně psychicky," svěřila Super.cz.

Podle zpěvačky je nejhorší to, že si k pacientům vybuduje osobní vztah a oni pak zemřou. "Měli jsme třeba jednu pacientku. Třiadevadesátiletou paní. Ona už byla jako miminko, jenom ležela, moc nemluvila. Měla dost proleženin a bolesti," vyprávěla nám Nikola.

"Chtěla jsem ji nějak rozveselit, aktivizovat, protože rodina k ní nemohla. Tak, abych jí zvedla náladu, začala jsem jí zpívat písničky.A zazpívala jsem Ej, javor javor, javor zelený, slovenskou lidovou, a ona se chytla a refrén sice ztěžka, ale zpívala se mnou. Úplně se rozzářila. Dojalo mě to," vyprávěla.

"Tak jsem k ní takhle chodila zpívat a povídat. Už pro mě byla víc než jenom pacientka. Fakt jsem si k ní vytvořila vztah," svěřila.

"A jednou jsem přišla na směnu v sedm ráno, a jen co jsem si složila věci do sesterny, přišly za mnou kolegyně a řekly mi, že moje pacientka zemřela před malou chvilkou. Hodně mě to vzalo, neubránila jsem se slzám. Schovala jsem se na toalety a pobrečela jsem si. Tehdy jsem si říkala, že asi to dlouho takhle v nemonici nezvládnu dělat, pokud budu taková cíťa. Ale obdivuju zdravotníky. Je to poslání," dodala smutně Nikola, která prožívá příběhy každého pacienta velmi silně.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám