Hlavní obsah
Článek

Do návrhářského nebe odešla Elsa Peretti. V Itálii narozená designérka, která se proslavila tím, že do šperkařství vnesla biomorfní tvary a inspirovala se lidskými kostmi, zemřela 18. března ve svých osmdesáti letech.

Peretti za svůj život zkusila mnoho rolí, je ale hlavně jednou z nejvýznamnějších designérek své doby. Její ikonické šperky, které navrhovala již od roku 1974, jsou součástí trvalých sbírek Britského muzea v Londýně, Metropolitního muzea umění v New Yorku, Muzea umění v Bostonu a Muzea umění v Houstonu.

Smetánka

Elsa se narodila 1. května 1940 ve Florencii do rodiny bohatého obchodníka s ropou Ferdinanda Perettiho. Vyrůstala v Římě, ve Švýcarsku a v Milánu, kde získala titul v oboru interiérového designu. Zpočátku se živila výukou italštiny a poskytováním lekcí lyžování ve švýcarském horském středisku Gstaad. V roce 1964 ji objevili ve světě modelingu, a tak odešla pracovat do Barcelony. V roce 1968 se na doporučení Wilhelmina Modeling Agency přestěhovala do New Yorku, kde se jí otevřela důležitá životní kapitola.

Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let byla častou návštěvnicí Studia 54 společně s dlouholetým přítelem a spolupracovníkem, legendárním návrhářem Halstonem, Andy Warholem a Lisou Minnelli. Její fotografie ‘Elsa Peretti in Bunny Costume’ od proslulého fotografa Helmuta Newtona se stala symbolem doby.

Třpyt

V roce 1974 začala vytvářet vlastní designy pro šperkařský dům Tiffany & Co. a její příchod signalizoval revoluci v navrhování šperků. Její kolekce organických a smyslných tvarů okouzlily svět svou elegantní jednoduchostí. Peretti říkala, že její návrhy jsou diktovány zdravým rozumem: „Podle mě jsou dobré linie a dobré tvary nadčasové.“

Design

Na počátku 80. let 20. století se její kolekce rozrostly o porcelánové, křišťálové a stříbrné předměty pro domácnost. Podobně jako její šperky, byly i tyto předměty oceňovány pro své splývavé tvary a hmatatelnou kvalitu. „Hmat je důležitý. Získávám spoustu inspirace z hmatatelných věcí,“ uvedla Elsa Peretti. Představují lásku k dobrému životu, vřelost štědrých hostitelů a představu, že krása a užitečnost by měly jít vždy ruku v ruce.

Pouze málo šperků si uchová svůj styl a krásu po dlouhá desetiletí, ale šperky Elsy Peretti jsou dnes stejně moderní jako kdykoli dříve.

Kosti

Svět módy a designu si Peretti připomněl po jejích osmdesátých narozeninách. Domovský šperkařský dům oslavil její jubileum vydáním speciální edice slavných náramků Bone Cuff. Měděné šperky v nových barevných odstínech spatřily světlo světa na oslavu 50. výročí jejich vzniku.

Reklama

Další články

Načítám