Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Vražda v hotelu Excelsior je další ze série čtyř barrandovských filmů, které navázaly na úspěšný televizní seriál Hříšní lidé města pražského podle povídek Jiřího Marka.

V tomto kriminálním příběhu se vše odehrává v luxusním ubytovacím zařízení, jehož pověst ohrozí vražda bohaté paní Matoušové (Milena Dvorská). Vražedný nástroj, láhev od koňaku, někdo vyhodil oknem z koupelny, kde svou koketní ženu našel brzy ráno její opilý manžel (Josef Somr (†88)).

Pan rada Vacátko (Jaroslav Marvan (†72)) se svou mordpartou (Josef Bláha a Josef Vinklář) bude mít s rozpletením zapeklitého případu plné ruce práce. Moc platný jim zpočátku nebude ani penzionovaný bývalý kolega Mrázek (František Filipovský), který v Excelsioru pracuje jako hotelový detektiv.

A příliš vstřícný není zpočátku ani ředitel hotelu Hnízdo (Miloš Kopecký), který se za každou cenu snaží uchovat zdání dobré pověsti podniku. Detektivové ale brzy zjistí pravý důvod jeho nervozity. V hotelu se hrály hazardně, a hlavně falešně karty. Do podezření postupně upadají všichni, jak zaměstnanci, tak hosté, včetně tajemného perského diplomata Zadeho (Jan Šmíd), který se zavražděnou flirtoval a jehož otisky prstů byly nalezeny v koupelně.

Jak zažehnat spor

Jaroslavu Marvanovi „nešel příliš pod nos“ Miloš Kopecký, což potvrdil i režisér snímku Jiří Sequens: „Ti dva si spolu nesedli. Marvan byl svůj, nikoho si k tělu moc nepřipouštěl, říkal věci napřímo a s nikým si nebral servítky,“ vzpomínal režisér. „Na okolí byl spíše nepříjemný. Jenže Kopecký si to líbit nenechal a vše mu inteligentním způsobem a s noblesou vracel. Marvan byl z toho zaskočen, nebyl zvyklý, že by mu někdo vzdoroval, a problém byl na světě.“

Nakonec se ale našlo řešení. Marvan totiž mohl točit už od rána, zatímco Kopecký, který musel chodit na zkoušky do divadla, mohl na plac až odpoledne. Společné scény se proto nakonec točily tak, že dopoledne si svůj part odehrál Marvan a odpoledne pak Kopecký. Teprve poté se natočené záběry spojily dohromady.

„Pan Marvan si však přitom vždycky nezapomněl rýpnout, že by pan Kopecký při tom přece měl být… Byť samozřejmě dobře věděl, že to nejde,” dodal režisér Sequens.

Naproti tomu s Filipovským si Marvan rozuměl. Oba bardové prý během pauz probírali a drbali tehdejší hereckou mládež.

Hudba v retro stylu

O znamenité vykreslení atmosféry 30. let se vedle všech tvůrců a herců zasloužil i „hotelový orchestr“ s písní Excelsior – slow (Zavři očka, zavři) ve stylu R. A. Dvorského. Složili ji Zdeněk Liška a Vladimír Sís. V roli jejího interpreta uvidíte Josefa Langmilera, hlas ale patří Eduardu Hrubešovi.

Kde stojí Excelsior

Prvotřídní hotel Excelsior se měl podle slov ředitele Hnízda nacházet v bezprostřední blízkosti Wilsonova nádraží. A opravdu – exteriéry se točily před hotelem Esplanade, který stojí kousek od nádraží. Interiéry hotelu byly ale postaveny v ateliérech na Barrandově.

Ve filmu se v jedné z komparzních rolí objevil i otec Lubomíra a Oldřicha Lipských.

Když rekvizitáři stěhovali nábytek, našli pod deskou stolu přilepené hašlerky. Později se zjistilo, že to byla Marvanova práce.

Reklama

Další články

Načítám