Hlavní obsah
Článek

Dívka, která se skrývá za velkými brýlemi, si zahrála mnoho rolí a v očích svých příznivců byla doslova princeznou. Jenže ani té se nevyhýbají bolestné životní karamboly.

Původně se chtěla stát učitelkou, ale protože ji odmalička bavilo hrát, rozhodla se nakonec pro studia na DAMU. Po jejich absolvování působila nejdříve v Oblastním divadle v Benešově, posléze působila například v divadle ABC, v Městských divadlech pražských nebo v divadle Ungelt.

Její nejslavnější rolí ale není role divadelní, nýbrž role filmová. Herečku Alenu Vránovou (79) si totiž každý vybaví jako pyšnou princeznu Krasomilu. A role to byla opravdu osudová. Zajistila jí nejen věčnou slávu, ale také největší životní zklamání.

Při natáčení pohádky Pyšná princezna se totiž Alena zamilovalo do svého filmového partnera Vladimíra Ráže, který ztvárnil krále Miroslava. „Byl to velice pohledný muž s obrovským charisma. Potrpěl si také na vybrané chování, kterého se mi doma s manželem nedostávalo. Úplně jsem mu propadla," říká Alena v jednom z rozhovorů. A on jí lásku opětoval. Oba tedy opustili své dosavadní partnery a začali spolu žít. Alenin tehdejší muž, spisovatel Pavel Kohout, to ale velmi těžce nesl a dokonce o tomto manželčině počinu napsal divadelní hru s názvem Dobrá píseň. Jejich rozvod tak byl doprovázen obrovským mediálním skandálem.

Ten ale Vránová a Ráž nakonec překonali, vzali se a z jejich svazku se narodilo Alenino jediné dítě. Jenže rodinné štěstí nemělo trvat věčně. Ráž Alenu po nějaké době opustil a s ní i jejich společnou dceru Markétu. „Dostala jsem takovou nakládačku, že jsem se z toho vlastně nikdy nevzpamatovala. Pak už jsem kolem sebe jen budovala hradby a zamykala zámky a to stojí hodně, někdy i herecké příležitosti,“ říká Alena o těžké životní etapě, ke které se už nechce vracet.

Alena Vránová žije sama a nadále se věnuje herecké profesi, za kterou byla v roce 1997 oceněna Thálií.

Reklama

Další články

Načítám