Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Čtyři březnové úterky můžete strávit u obrazovek Televize Seznam ve společnosti pana rady Vacátka, jeho mordparty a pražské galerky. Tentokrát půjde o čtyři celovečerní filmy, které navázaly na úspěšný TV seriál Hříšní lidé Města pražského (1968 – 1969). Hned 2. března na vás čeká kriminální příběh Pěnička a Paraplíčko (1970).

Tato kasařská romance vypráví o lásce kasaře Pěničky (Radoslav Brzobohatý) a holky z ulice Anči Kulaté zvané Paraplíčko (Jiřina Bohdalová). Pan rada Vacátko (Jaroslav Marvan) a jeho podřízení detektivové, pánové Bouše (Josef Vinklář) a Brůžek (Josef Bláha), tentokrát vyšetřují vraždu dalšího kasaře Toufara, se kterým se Anča spustila, když Pěnička bručel v base.

Propletený milostný příběh vyústí málem v krvavý masakr, kterému zabrání jen moudrost a životní zkušenost rady Vacátka.

Přesvědčivá Bohdalová

Jiřinu Bohdalovou, která letos v květnu oslaví devadesátku, máme spojenou převážně s komediálními postavami. Herečka ale mnohokrát přesvědčila, že mistrovsky zvládá dramatické role. Stačí připomenout její skvostný výkon v Kachyňově psychologickém dramatu Ucho (1970), kde si stejně jako v Pěničkovi a Paraplíčku zahrála po boku svého tehdejšího manžela Radoslava Brzobohatého.

K vrcholům jejího mistrovství patří i prostoduchá Fany (1995) ze stejnojmenného filmu. A z dramatického „soudku“ je i její postava prostitutky zvané Paraplíčko. Ordinérní, falešná jak pětník, ale velmi lehce uvěřitelná a skvěle zapadající mezi příslušníky prvorepublikového podsvětí.

Mimochodem, v komparzu si tehdy zahrál i hereččin otec František Bohdal. Originální šaty, které Paraplíčko nosila, navrhl vyhlášený kostýmní výtvarník Jan Bulka. Toho doporučila herečka Slávka Budínová, která si u něj nechávala šít své róby.

Brzobohatý se nezastavil

Hodně náročné to měl tehdy Radoslav Brzobohatý, který současně ještě dotáčel seriál F. L. Věk, takže byl pořád v jednom kole. Tři měsíce před zahájením natáčení Pěničky a Paraplíčka navíc s Bohdalovou dotočili Ucho.

Další zajímavosti

Spolu s tímto filmem se souběžně podle možností jednotlivých herců točila i Partie krásného dragouna, což je další celovečerní kriminálka s radou Vacátkem.

Kasaře Mlíka, kterého hrál vlivný barrandovský producent a talentovaný neherec Bohumil Šmída, namluvil Jaroslav Moučka. Při rvačkách ho zastoupil známý kaskadér Zdeněk Srstka.

Díky skvělé souhře všech herců (a také perfekcionismu režiséra Jiřího Sequense) vznikl film, který právem patří do zlatého fondu čs. kinematografie.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám