Hlavní obsah
Článek

John Wayne Gacy (†52) patřil k nejdrsnějším americkým sériovým vrahům. Šest let mu stačilo k tomu, aby zavraždil 33 chlapců. Ještě než začal zabíjet, seděl ve vězení za zneužívání mladých chlapců. Byl ale propuštěn za dobré chování.

Rodák z Chicaga se v roce 1964 oženil s Marlynn Myersovou. Gacy byl velmi inteligentní a pracovitý, a tak byl brzy jmenován manažerem tří restaurací KFC. Brzy se mu narodil syn a dcera, ale už tehdy se u něj projevovala slabost pro mladé muže.

Zneužívání mladíků a vězení

Intimní poměr navazoval především se svými zaměstnanci. Roku 1968 spadla klec a Gacy byl obviněn ze zneužívání mladistvého. Nakonec byl odsouzen k 10 letům vězení a manželka okamžitě podala žádost o rozvod.

Ve vězení byl Gacy za vzorňáka, vystudoval dálkově psychologii a byl velmi pracovitý. O tři roky později byl propuštěn za dobré chování a začal úspěšně podnikat v oboru písmomalířství a lití betonu. Firma prosperovala a Gacy se podruhé oženil s rozvedenou Carole Hoff, která akceptovala jeho bisexualitu.

I tohle manželství se ale po pár letech rozpadlo a Gacy zůstal sám. Úspěšný podnikatel byl aktivním členem Demokratické strany, a dokonce měl tu čest vyfotit se s tehdejší první dámou USA Rosallyn Carter. Přivydělával si také jako klaun, který chodil do nemocnic bavit děti. Odtud vznikla jeho přezdívka Killer Clown (Klaun zabiják).

První vraždy

Jeho první oběť byl roku 1972 (tedy krátce po propuštění z vězení) osmnáctiletý Tim McCove, který s ním dobrovolně strávil noc. Druhý den ale mezi nimi došlo k potyčce a Gacy McCova probodl. Tehdy poprvé zjistil, že ho vražda vzrušila. Nebohého Tima pohřbil ve sklepě pod podlahou. Tam pak pohřbíval i své další oběti...

Bisexuálně zaměřený Gacy s začal vybírat své oběti mezi mladými muži, které lákal na dobrou společnost a nezávazný sex. Většinu z nich nakonec znásilnil, mučil a pak brutálně zavraždil. Gacy mladíky svázal, omámil chloroformem, mučil a znásilňoval. Nakonec je většinou uškrtil. Své oběti pak pohřbil ve svém sklepě.

Těla ve sklepě

Na vraždy se přišlo až v roce 1978, kdy se ztratil patnáctiletý chlapec Robert Priest. Ten doma zanechal vzkaz, že jde na schůzku právě s Johnem Gacym, který mu měl nabídnout práci. Domů se nevrátil, a tak policie začala prověřovat, kam mohl jít. Během pátrání se dostali do vrahova domu, kde provedli domovní prohlídku.

Ve sklepě pak policisté našli zakopané lidské ostatky. Ne všechny oběti ale pohřbil ve sklepě. Podle svých slov ho ze zakopávání bolela záda, a tak některé chlapce pohřbil jinde. Tělo poslední oběti bylo identifikováno až v roce 2001.

Trest smrti

John Wayne byl roku 1980 odsouzen k trestu smrti. Smrtící injekce mu byla aplikována 10. května 1994. Není bez zajímavosti, že Gacy ve vězení maloval a za své obrazy převážně s motivem klaunů inkasoval na aukcích až 20 tisíc dolarů. A jaká byla jeho poslední slova před popravou? Bez špetky pokory: "Polibte mi pr*el".

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám