Hlavní obsah
Článek

„Kontrolní otázka: jestlipak víte, soudruzi, kolik vojáků se vejde do západoněmeckého obrněného transportéru? … Co? … Já vám to řeknu přesně. Do západoněmeckého obrněného transportéru se vejde dvacet až pětadvacet západoněmeckých soudruhů, vy tupci!“, „A komu tím prospějete, co?! Druhé straně?“ – kdo by neznal hlášky, které v oblíbených českých filmech Černí baroni (1992) a Pelíšky (1999) pronesou postavy natvrdlého poručíka Troníka a zarputilého komunisty a otce Šebka? Obě tyto role ztvárnil naprosto jedinečným způsobem Miroslav Donutil (73).

A spolu s nimi i spoustu dalších, například Nikolu Šuhaje v Baladě pro banditu (1978), uhlazeného advokáta v Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992), vykastrovaného náměstka v komedii Pasti, pasti, pastičky (1998) či faráře v dramatu Želary (2003).

Suchého doslova odrovnal

Miroslav Donutil, který 7. února slaví sedmdesáté narozeniny, patří právem k nejoblíbenějším českým hercům. Dokáže totiž přesvědčivě zahrát jakoukoli postavu, a to pochopitelně nejen na stříbrném plátně. Například na scéně Národního divadla bavil diváky svou nesmrtelnou rolí Truffaldina ve hře Sluha dvou pánů, která si nakonec vyžádala šest set repríz! Však mu také Jiří Suchý (92) vysekl poklonu, že je klaunem z Boží milosti. Právě Truffaldino prý způsobil, že se v Národním divadle s celým publikem nekontrolovaně řehtal, což se mu stává málokdy.

„Určitě je lehčí jako herec dojmout. Rozesmát diváky je těžká práce. Potvrdí to všichni, kdo se proslavili jako komici. Je taková okřídlená věta, že rozplakat dokáže i vrátný na DAMU, ale rozesmát těžko. Než dospějete k tomu, aby se divák smál, to je celá řada úkonů a alchymie," uvedl k této postavě Donutil. A to si jeho otec přál, aby vystudoval práva (sám byl totiž soudcem) a on sám původně zvažoval novinařinu. Ještě že se nakonec rozhodl pro JAMU!

Legendární Provázek

Nesmíme zapomenout ani na jeho působení v legendárním brněnském divadle Husa na provázku, které si v době normalizace úspěšně razilo vlastní cestu a patřilo k našim nejlepším scénám. Na jeho jevišti strávil Donutil nádherných osmnáct let a zazářil zde mj. v inscenacích Pohádka máje, Bratři Karamazovi nebo Balada pro banditu, která se dočkala i filmového zpracování.

Na toto období vzpomíná jako na jednu z nejkrásnějších etap svého dosavadního života: „Na Provázku nás vychovávali skvělí režiséři,“ zmínil Donutil při jedné příležitosti s tím, že na této scéně byla i báječná herecká parta, mj. Svatopluk Skopal (69), Pavel Zedníček (74), Jiří Bartoška (76) či Bolek Polívka (74). Dodal také, že právě Provázek mu dal základ, ze kterého čerpá dodnes. A kdykoli má příležitost, rád se na jeho prkna vrací.

Skvělý pozorovatel života

Neměli bychom vynechat ani jeho účinkování v televizních projektech či seriálech – velký úspěch slavil například jeho Doktor Martin (2015). Kromě toho je ale Miroslav Donutil i vynikající vypravěč, jehož historky baví publikum napříč republikou. Dívá se totiž na události kolem sebe očima bystrého pozorovatele a umělce zároveň a díky tomu dokáže skvěle podat své životní příběhy, historky, postřehy, glosy i zážitky.

Herce slýcháme i v zahraničních snímcích, které občas dabuje. Svůj hlas propůjčil například Kevinu Costnerovi, Gérardu Depardieuovi, Philippu Noiretovi či Jerzymu Stuhrovi.

Chybí mu publikum

Herec je od roku 1977 ženatý, s manželkou Zuzanou má dva syny. Mladší z nich, Martin (29), jde v jeho stopách a spolu už se objevili mj. v divadelní inscenaci Vladimíra Morávka Amadeus (tj. Milovaný Bohem), ve které Donutil starší hraje Antonia Salieriho a jeho syn Wolfganga Amadea Mozarta.

Jubilant ve volném čase rád rybaří, ale ryby prý moc nemusí. Momentálně ho trápí, že kvůli covidu přichází o kontakt s publikem. Přejeme mu proto hodně zdraví, a hlavně: ať se vše vrátí co nejdřív k normálu.

Reklama

Další články

Načítám