Hlavní obsah
Článek

Vitální herečka vždy překypovala temperamentem, výřečností, jistou dávkou ráznosti a specifickým smyslem pro humor. Ten rozdává i ve svých knížkách. Po odchodu do důchodu, kdy skončila stálé angažmá v pražském Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého, naplno rozjela literární kariéru.

Ivanka Devátá (85), která po plzeňském gymnáziu vystudovala DAMU, vytvořila řadu divadelních, televizních i filmových rolí, jejího hlasu využíval nejen rozhlas, ale také dabing. Skvěle namluvila mj. slečnu Marplovou, za niž ji oceňovali kolegové, kteří se Ivance předtím nikdy neozvali. Dokonce i její o 12 let mladší bratr Jiří Devátý.

„Přitom jsem tu roli nechtěla vzít. Chodila jsem s mobilem po maminčině bytě v Plzni a vzdorovala: Už ne, já tak dlouho nic nedabovala!“ vzpomíná, jak váhala při nabídce namluvit britskou herečku Geraldine McEwan (†82).

Přestože za celoživotní mistrovství v dabingu získala v roce 2012 Cenu Františka Filipovského, její největší láskou se stalo psaní knih. Na svém kontě jich má 16, poslední nese název Džungle v kuchyni. A měla rozdělanou další knížku, když loni v září prodělala mrtvici.

„Kdysi jsem napsala Jen jednou mladá a ta nová se měla jmenovat Už navždy stará,“ komentuje se smíchem, že se název líbil i nakladatelce. Napsáno má 100 stran. „Já to asi nedopíšu,“ svěřila se Super.cz rezignovaně Devátá.

Nedlouho poté, kdy byla na podzim propuštěna z nemocnice, dostal její syn Marek Hlavica (60) infarkt a hned po něm koronavirus.

V posledních letech šarmantní dámu zdraví potrápilo. V roce 2017 jí objevili rakovinu, v břišní dutině měla plno nádorů. Tehdy se loučila se životem. Naštěstí pomohla operace, i když se pak do rány dostala bakterie, která způsobila komplikace. „Loni na jaře mi dělali kolonoskopii, dopadla báječně,“ řekla nám.

S velkým nákupem mamince pomáhají synové, pro menší si chodí sama. „Kluci si myslí, že jsem věčná a budu jim nosit štrúdl do domova důchodců,“ směje se. „No jo, vy mě slyšíte hlaholit, což vypadá výborně. Ale kdybyste mě viděli, říkám jim. S berlí a dělám hu, hu, hu,“ předvádí namáhavý dech. „Svalím se na lavičku, i když je mokrá. Je mi to jedno,“ dodává na závěr.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám