Hlavní obsah
Článek

Studánkově modré oči, ve kterých se ženy topily. Ty byly jedním z charakteristických znaků herce Paula Newmana, který by dnes oslavil 95. narozeniny.

Dnes je Newman považován za hereckou legendu, ovšem hraní nebylo jeho největší vášní. Miloval fotbal a chtěl se stát profesionálním hráčem. Jeho otec, jenž měl kořeny v Polsku a Maďarsku, vlastnil obchod se sportovními potřebami. Paul hrál fotbal na střední i na univerzitě, kde díky němu dostal stipendium. Z univerzitního týmu ho ale vykopli za rvačku a Newman změnil hlavní obor na divadlo, které bylo pro změnu velkou vášní jeho maminky, jež pocházela se Slovenska.

Paul měl trochu zvrácený smysl pro humor a nejrůznější žertíky na kolegy k němu patřily stejně neodmyslitelně jako jeho modrá kukadla. K hrůze jeho okolí rád fingoval vlastní smrt. Hlavním terčem jeho vtípků byl převážně režisér George Roy Hill, s nímž spolupracoval hned na třech filmech, včetně snímku Butch Cassidy a Sundance Kid.

Jeho nejoblíbenějším žertem bylo shodit figurínu ze střechy, aby to vypadalo, že jde o něj. Tohle nastražil například na režiséra Ottu Premingera při natáčení válečného snímku Exodus. Ten mu skočil na špek a šokem zkolaboval. To samé pak udělal Johnu Hustonovi, režisérovi filmu Mackintoshův člověk.

Newman byl svého času nepřítelem amerického prezidenta. Richard Nixon si slavně vedl seznam svých “nepřátel“, na němž se objevilo i Newmanovo jméno. A to kvůli naprosto odlišným politickým názorům, hercově podpoře prezidentského kandidáta Huberta Humphreye a otevřené kritice války ve Vietnamu. Newman si později pořídil kopii Nixonova seznamu a nechal si ji zarámovat.

Možná byl trochu poťouchlý, ale vždy férový. Když točil v roce 1998 s Genem Hackmanem a Susan Sarandon drama Soumrak, ke svému překvapení zjistil, že s Hackmanem pobírají výrazně větší honorář než Sarandon. Newman se ochotně nabídl, že se vzdá části své výplaty v její prospěch.

A že měl srdce na pravém místě, dokázal hlavně svou charitativní činností. Například profit z jeho značky potravin Newman´s Own, která zahrnuje především dressingy a omáčky, věnoval kompletně na charitativní účely. Jen pro představu, značka vydělala přes 100 miliónů dolarů.

Newman měl celkem šest dětí a byl dvakrát ženatý. S první ženou Jackie Witte měl jediného syna Scotta a dvě dcery. Při natáčení v roce 1957 se znovu setkal s herečkou Joanne Woodward, svou životní láskou. V následujícím roce se rozvedl s Witte a oženil s Joanne, s níž měl další tři dcery. S Woodward měl šťastné manželství, které trvalo až do jeho smrti v roce 2008. Prošlo si ovšem krizí.

Největší ranou byla pro herce předčasná smrt jeho nejstaršího potomka, jediného syna Scotta. Ten se potýkal s drogovou závislostí a problémy se zákonem. Bohužel se v roce 1978 předávkoval. Bylo mu teprve 28 let a Newman nesl jeho smrt velmi těžce. Na čas se dokonce odstěhoval od manželky. Na počest syna založil Centrum Scotta Newmana na pomoc drogově závislým.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám