Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Věřte tomu, nebo ne, ale Mlčení jehňátek bylo do kin uvedeno na Valentýna roku 1991. Tedy téměř před 30 lety. Trochu nevšední valentýnská podívaná, ale zato naprosto úchvatná.

Snímek je teprve třetím, a zároveň doposud posledním filmem v historii, který získal pět Oscarů ve všech hlavních kategoriích - nejlepší film, herec, herečka, režisér a scénář. Předcházely mu pouze Stalo se jedné noci (1934) režiséra Franka Capry a Přelet nad kukaččím hnízdem Miloše Formana (1975).

Režisér Jonathan Demme chtěl do hlavních rolí obsadit Michelle Pfeiffer a Seana Conneryho. Pfeiffer ovšem nechtěla účinkovat v tak temném snímku, a tak role Clarice Starling nakonec připadla Jodie Foster, i když se režisérovi příčil její bostonský přízvuk.

Conneryho scénář také znepokojil, Anthony Hopkins byl však, jak se ukázalo, tou nejlepší volbou pro roli Hannibala Lectera.

Na roli se důkladně připravoval a dělal si rozsáhlý průzkum, nepodcenil jediný detail. Že bude jeho postava nosit ve filmu bílé oblečení, byl ostatně také jeho nápad. Chtěl využít strach z lékařů a zubařů, který v lidech bílý oděv vyvolává.

Příprava na natáčení byla ostatně náročná pro všechny. Scott Glenn, jenž ztvárnil agenta FBI Jacka Crawforda, se vydal na oddělení Národního střediska pro analýzu násilné trestné činnosti FBI ve Virginii, kde si vyslechl nahrávky masových vrahů. Ti popisovali například brutální znásilnění a vraždu 16leté dívky, což Glenn nevydržel, místo opustil s pláčem a navždy změnil názor na tresty smrti.

Postava vraha Buffalo Billa byla založená na třech různých masových vrazích, Tedu Bundym, Garym M. Heidnikovi a Edu Geinovi. Autor knižní předlohy Thomas Harris se dokonce účastnil soudního procesu s Bundym a poslal mu i kopii své knihy Červený drak.

Scéna, v níž Buffalo Bill tančí, nebyla ve scénáři, je ovšem v knize, a tak herec Ted Levine, jenž vraha ztvárnil, trval na tom, aby ji do filmu zasadili. Tvrdil, že tak nejlépe vystihne narušenost postavy. Před scénou si ale musel dát několik panáků tequily.

Jak se za 30 let změnili herci z tohoto bezkonkurenčního hororu, se můžete podívat v naší galerii.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám