Hlavní obsah
Článek

Mohli jsme ho vídat v seriálech Ulice, Ordinace v růžové zahradě i Modrý kód. A když v době koronavirové nehraje a netočí, tak kamarádům maluje byty jako malíř pokojů. Šestatřicetiletý Petr Buchta ovšem dostal ojedinělou filmovou příležitost. Ztvárnil hlavní roli v lotyšském filmu Rok před válkou, který je nominován na nejlepší film na Mezinárodním filmovém festivalu v Rotterdamu.

Natáčelo se například v dolomitovém lomu u lotyšského městečka Plavinas nebo v historickém centru Rigy, na pět dní se štáb přesunul také na lokace do České republiky.

„Natáčení jsem si velmi užil, v dalších rolích se objevují vynikající lotyšští herci, kteří mi pomáhali pilovat jejich rodný jazyk, abych v něm lépe hrál. Překvapilo mne také, že roli jejich důležité historické postavy svěřili cizinci a neměli s tím naprosto žádný problém," líčí Buchta. Po filmech, jako byla například komedie 10 pravidel jak sbalit holku nebo Dukla 61, si tak talentovaný herec na své konto připsal další velkou filmovou příležitost.

Film o jednom z nejtajemnějších Lotyšů v dějinách, umělci a domnělém teroristovi Petru Lotyšovi vznikl ve spolupráci lotyšských, litevských a českých tvůrců, a na festivalu bude mít zároveň světovou premiéru. Petr Lotyš je tajemnou osobností, o níž slavný belgický spisovatel Georges Simenon, autor komisaře Maigreta, napsal detektivní román Pietr Le Letton. Lotyšský revolucionář byl mimo jiné obviněn z prostřelení cylindru tehdejšího ministra vnitra Winstona Churchilla v roce 1911 v Londýně.

Reklama

Další články

Načítám