Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) oznámila nominace pro 28. ročník výročních cen Český lev. Nejvíce nominací získaly filmy Krajina ve stínu, Havel a Šarlatán. V hereckých kategoriích pak např. Ivan Trojan, Josef Trojan, Barbora Poláková nebo Jana Plodková.

V kategorii nejlepší celovečerní film za rok 2020 jsou nominovány filmy: Havel, Krajina ve stínu, Modelář, Šarlatán a Žáby bez jazyka.

Sošku Českého lva pro nejlepší herečku v hlavní roli mohou získat: Jana Plodková za film Bábovky, Anna Geislerová za roli ve filmu Havel, Jenovéfa Boková za výkon v minisérii Herec, Magdaléna Borová za roli ve filmu Krajina ve stínu a Tereza Těžká za dokumentární film V síti.

V kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli akademiky nejvíce zaujaly Barbora Seidlová ve filmu Havel, Elizaveta Maximová v minisérii Herec, Barbora Poláková a Petra Špalková v Krajině ve stínu a Jaroslava Pokorná ve filmu Šarlatán.

V kategorii nejlepší herec v hlavní roli byli do druhého kola nominováni: Viktor Dvořák

za hlavní roli ve filmu Havel, Jan Cina za minisérii Herec, Csongor Kassai za Krajinu ve stínu, Kryštof Hádek za film Modelář a Ivan Trojan za snímek Šarlatán.

Nominace pro nejlepšího herce ve vedlejší roli za rok 2020 získali: Martin Hofmann za film Havel, Stanislav Majer za Krajinu ve stínu, Jiří Mádl za snímek Modelář a Juraj Loj a Josef Trojan za role ve filmu Šarlatán.

Slavnostní vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií proběhne v přímém přenosu České televize na ČT1 6. března z pražského Rudolfina. Moderátorem bude stejně jako v loňském roce Václav Kopta.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám