Hlavní obsah
Článek

Zpěvačka Petra Janů (71) prožila s manželem Michalem Zelenkou (†63), který minulý týden podlehl rakovině, bezmála čtyřicet let. Přitom když se potkali, vůbec to nevypadalo na velkou lásku. Zelenkovi připadala jeho budoucí žena dokonce ošklivá.

Se Zelenkou se seznámila v roce 1972 v Semaforu. Její budoucí choť a manažer tam totiž hledal do programu s Karlem Černochem zajímavou zpěvačku. "Nejlépe ženskou, kterou nikdo nezná, aby nezastínila hvězdu a byla levná. Tak mu řekli, že v Semaforu mají novou babu, ať se na ni zajde podívat, že sice vypadá příšerně, ale slušně zpívá. Tak se na mě byl podívat, a po představení mi řekl, že když zavřel oči, že to bylo dobré... Následující den zkritizoval celou moji garderobu včetně účesu a prohlásil, abych zhubla, neboť jsem při výšce 168 centimetrů vážila 69 kilo. Hrozně mě ty jeho řeči naštvaly, ale když řekl, že by to se mnou zkusil, pokud se sebou udělám radikální změny, souhlasila jsem. Nakonec mi sehnal lidi, kteří na mě pořádně zpracovali tak, že jsem se po čase ani nemohla poznat," vzpomíná Petra Janů v knize Hvězdy popu, které jsme milovali, jež je posledních pár hodin na novinových stáncích.

Zelenka své přítelkyni našel autorské zázemí v podobě Zdeňka Rytíře a Oty Petřiny a dovolil jí tím nastartovat kariéru rockové zpěvačky. Když pak na zastupující agenturu Pragokoncert začaly chodit anonymy kritizující Janů za pohoršování mládeže a nenošení podprsenky pod kostýmem, vysvětlení chodil podávat právě Zelenka. Není divu, že se za něj 11. listopadu 1978 Petra vdala. Byla oblečena v tmavém a měla na sobě kalhoty.

"Měli jsme tehdy vystupovat na festivalu politické písně Banskobystrické zvony, na nějž jsme nechtěli jet. Protože nám na agentuře pohrozili, abychom si to rozmysleli, protože když tam bezdůvodně nepřijedeme, nemuseli bychom už hrát vůbec, Michal jim nakonec řekl, že se zrovna v den konání festivalu bereme. Dnes ovšem říká, že to nebylo kvůli festivalu, ale kvůli mně, protože jsem prý byla hrozně vdavek chtivá... Hostina proběhla v pražské restauraci U Labuti a mejdan potom pokračoval v našem bytečku 1+1 málem až do rána," vybavila si Petra, která se rozhodla pro bezdětné manželství.

"Pořídit si dítě a pak je dát na vychování k babičce nebo si k němu zajistit chůvy a tety, mi připadá vůči němu nespravedlivé. Věděla jsem, že děti do mého života nepatří. Navíc jsme se Zelenkou oba takoví poranění z dětství, protože je taky z rozvedeného manželství. A když vidím ty tragédie okolo, co děti někdy dokáží, tak si říkám zaplať pánbůh, že je nemám. Můžou být stokrát dobře vychované a potom se na tebe stejně vybodnou. Já tělu neubližuju, chodím na preventivní prohlídky, a proto doufám, že své tělo dovedu ke konci v pořádku, abych byla soběstačná," myslí si Petra, která prý nemá sepsanou ani závěť. "Je mi to úplně jedno, protože jak umřu, už mně to bude fuk," dodala zpěvačka.

Ta přes velkou ztrátu neruší žádný z koncertů. Jen den před čtvrtečním pohřbem Michala Zelenky ji čeká největší vystoupení letošní sezóny, koncert nazvaný Vánoční hvlězda Petry Janů v divadle Hybernia.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám