Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

O tom, že její předek byl milencem spisovatelské ikony, věděla odmalička. Takže když ve škole probírali Boženu Němcovou a učitelka řekla, že Václav Bolemír Nebeský uvedl spisovatelku do společnosti obrozenců, nedalo jí to. "Přihlásila jsem se a řekla, že byli milenci. Nevěřila mi to, až tatínek ji musel ubezpečit, že si nevymýšlím. A pak jsem o praprapradědečkovi musela napsat referát," zavzpomínala pro Super.cz Irena Maňáková.

Dokud Česká televize neuvedla 2. díl životopisného filmu o Boženě Němcové, neměla moc potřebu svůj příbuzenský vztah jakkoli ventilovat. "Koho by zajímal literární a filozofický velikán? Nejdřív bych musela vysvětlovat, kdo vůbec Václav Bolemír Nebeský byl. Teď ho lidé budou znát díky scénám, které mohli vidět v seriálu," vysvětlovala.

Anna Kameníková a Jan Nedbal jako Božena Němcová a Václav B. Nebeský v seriálu Božena

Kdyby nebylo žárlivé prapraprababičky, mohla v rodině zůstat i památka na milenecký vztah Nebeského a Němcové. Nebeského druhá manželka, první zemřela bezdětná, totiž objevila dopisy, které spisovatelka svému milenci psala a on si je schoval. Byly prý plné vášně, jak se v rodině traduje.

"Vztah mezi Bolemírem a Boženou byl opravdu velmi vášnivý a intenzivní a ty dopisy toho byly důkazem. Když si je prohlédla a přečetla, byly tak plné lásky a citu, že je v návalu emocí a šoku všechny do jednoho spálila," svěřila Irena.

Maňáková pracuje jako tisková mluvčí Národní knihovny v Klementinu a cítí, že si s ní vlastně zahrál osud a vrátila se na místo, kde trávil hodně času i její předek. "Václav Bolemír Nebeský totiž tady v Klementinu studoval. A já jsem se sem dostala po mnoha letech a pracuju tady. Ještě mám v plánu zjistit, jestli mohl působit v kanceláři, kterou tady mám," uzavřela.

Reklama

Další články

Načítám