Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Stále častěji se objevují případy, kdy se i známé osobnosti zadluží a jejich životy naberou nečekaný a nechtěný směr. Češi si zvykli na půjčky, na ty bankovní i nebankovní. Půjčují si fyzické osoby, právnické osoby, celebrity a sportovci.

Co je insolvenční řízení a jak na něj?

V momentě, kdy už klient není schopen své finanční závazky splácet a nezbývají mu peníze na základní lidské potřeby (jídlo, bydlení apod.), je jediným řešením oddlužení a osobní bankrot. Do procesu oddlužení mohou být zařazeny všechny bankovní a nebankovní půjčky klienta.

Když už neexistuje jiný způsob, jak situaci řešit, přichází na řadu insolvenční řízení. Poté by měl klient zapomenout na všechny půjčky po insolvenci a měl by se snažit definitivně a natrvalo vyřešit svou finanční situaci. Oddlužení je pro dlužníka možnost, jak se dostat z dluhové pasti a opět se postavit na své vlastní nohy, které nebudou tížit žádné finanční závazky.

Po úspěšném absolvování procesu oddlužení dojde k osobnímu bankrotu a dluhy již nadále nerostou. Klient je poté veden v insolvenčním rejstříku další 4 roky a nemůže si zažádat o další půjčku a opět se dostat do splácecího kolotoče.

Jaké jsou podmínky oddlužení?

Dlužník musí prokázat schopnost umořit alespoň z části svůj dluh, kdy musí být schopen měsíčně platit 1 089 Kč na umoření dluhu a 1 089 Kč insolvenčnímu správci. Minimální měsíční splátka během oddlužení je tak 2 178 Kč. Existují 2 varianty oddlužení:

  • dlužník musí splatit minimálně 60 % svých dluhů během 3 let,
  • dlužník musí splatit minimálně 30 % svých dluhů během 5 let.

Jak si zažádat o oddlužení?

O oddlužení si musí zažádat sám klient za pomoci advokáta, notáře, soudního exekutora či jiné akreditované osoby. Návrh o oddlužení klient poté podává v insolvenčním místě krajského soudu, pod který spadá. Pokud klient splní všechny podmínky oddlužení, začíná kolečko insolvenčního řízení. Nejprve dostanou prostor věřitelé, kteří se budou moci přihlásit se svými pohledávkami. Poté je klientovi přidělen insolvenční správce a je rozhodnuto, kolik a jak dlouho bude dlužník splácet. Klient si například nesmí během plnění insolvenčního řízení vzít žádnou další půjčku či úvěr, ani půjčky bez doložení příjmu. Pokud by si klient půjčil i třeba bez doložení příjmu další peníze, jedná se o porušení podmínek insolvenčního řízení, klientova insolvence je zrušena a je vyhlášen konkurs na fyzickou osobu.

Další články

Načítám