Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Elvis Presley by dnes oslavil 86. narozeniny, náš svět ale opustil 16. srpna 1977. Bylo mu pouhých 42 let, když ho našli mrtvého v koupelně. Jeho smrt zaskočila a zdrtila milióny fanoušků po celém světě. Král rock and rollu propadl závislosti na lécích a z nejprodávanějšího umělce a slavného proutníka se stal téměř 159kilovým chlapíkem, o nějž musely nepřetržitě pečovat zdravotní sestry.

Návyk na lécích na předpis si zpěvák vypěstoval z neznámých důvodů. Jeho bývalá partnerka Linda Thompson, s níž zpěvák ukončil vztah necelý rok před svou smrtí, ve své biografii popsala jeho závislost detailně.

Presley bral léky na spaní, ráno další, aby se mu lépe vstávalo, ale i povzbuzovací, aby mohl vystupovat. V té době se o závislosti na lécích příliš nevědělo, a podle Thompson si Elvis opravdu myslel, že mu pomáhají.

Prášky se na něm začaly podepisovat už začátkem roku 1973, v roce, kdy se rozvedl s Priscillou Presley. Tři dny byl v kómatu v hotelovém pokoji po předávkování barbituráty. Bylo to podruhé, co se v tom roce předávkoval.

Na začátku léta 1977 prakticky zkolaboval, skončil upoutaný na lůžko a musely o něj pečovat zdravotní sestry. Byl obézní a velmi nemocný, vážil skoro 159 kilo.

Později vyšlo najevo, že jeho srdce oteklo na dvojnásobek běžné velikosti a byl v pokročilém stadiu kardiovaskulární choroby. Ačkoliv nikdy nekouřil, jeho plíce byly plné emfyzému, což mu téměř znemožňovalo dýchat. Nejhůře na tom ovšem bylo jeho střevo, které mělo téměř dvojnásobnou délku a obsahovalo stolici nashromážděnou za čtyři měsíce.

Presley zkolaboval ve své koupelně a spadl z toalety. Dle pitvy byla příčinou smrti zástava srdce, nikoliv drogy. Je ale více než jasné, že ty svou roli sehrály.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám