Hlavní obsah
Článek

Režisér a scenárista Rudolf Havlík v září ještě stihl uvést do kin svůj film Bábovky podle knihy Radky Třeštíkové (42) a hned poté se pustil do realizace dalšího připravovaného filmového projektu. S malým štábem a dvěma herci vyrazili na Island, kde natočili celovečerní drama Minuta věčnosti. V hlavních rolích otce a dcery se představí Jiří Langmajer (57) a Martina Babišová.

Jde o komorní příběh otce, špičkového kardiochirurga, a dcery s vrozenou srdeční vadou, kterou jí táta operuje. Poté se společně vydají na dobrodružnou výpravu na nádherný severský ostrov. Tady mají dost času, aby k sobě opět našli cestu, protože Lucie se s ním už moc nestýká a stále ji trápí, že její matku opustil.

„Minuta věčnosti je staromilský thriller, který dávkuje napětí až do poslední minuty a ve chvíli, kdy přijde první zlom, se v příběhu vše rázem změní a pravidla hry jsou náhle rozdaná jinak a vše spěje k nevyhnutelnému dramatickému konci. Společně s kameramanem Václavem Tlapákem jsme si předem jasně vymezili obrazový a pracovní prostor tak, abychom mohli vyprávět nádhernými obrazy, a zároveň se soustředit plně na herce a dát jim prostor,“ popisuje Rudolf Havlík.

„Vždy jsem chtěl natáčet dobrodružné a napínavé filmy. V současné komerční české kinematografii pro ně ale není příliš místo, protože honba za komediálními tituly je nekonečná. Navíc jejich realizace je mnohdy značně náročná, složitá a drahá. Shodou okolností mi nahrála současná situace s globální epidemií, protože celý náš svět se náhle zastavil," vyprávěl Havlík.

V průběhu natáčení strávil štáb i herci řadu dní ve zdánlivě nehostinné islandské krajině. „Zjistili jsme, že bychom mohli natáčet na Islandu, protože tam panovaly příznivé podmínky, a k tomu všemu byl ostrov zcela opuštěný, a tudíž představoval extrémně bezpečnou lokaci. Sehnali jsme si veškeré písemnosti, zjistili si podmínky příletu a pustili se do plánování toho, jak to vůbec natočit a jak se vypořádat s extrémními podmínkami a způsobem natáčení," uzavřel režisér.

Reklama

Další články

Načítám