Hlavní obsah
Článek

Tato dívka byla skutečným idolem své doby. Natočila mnoho filmových a seriálových rolí a svou krásou a osobním šarmem se jí málokdo vyrovnal. Jenže ani jí se nevyhnuly drsné životní pády, které ji málem stály život.

Herečka Jana Šulcová (64) vystudovala DAMU, a protože byla velmi talentovaná, ještě během studia se stala v roce 1969 členkou Městských divadel pražských. Počátkem 70. let začala její kariéra nabírat na obrátkách. I v soukromém životě se jí dařilo. V roce 1969 se provdala za svého spolužáka Oldřicha Víznera a narodily se jim dvě dcery, Rozálie a Tereza. Idyla ale neměla trvat věčně.

Po víc než dvaceti letech ji její muž opustil. „V roce 1988 se zamiloval do jedné kolegyně. To, že se zamiloval, bych odpustila, ale ten skandál kolem toho byl hrozný. Pro mě to bylo takové ponížení, že jsem to nedokázala odpustit,“ přiznala Jana v pořadu Třináctá komnata.

Tehdy se jí navíc kromě manželství sesypal i profesní život. Krátce po rozvodu musela kvůli nepříznivé politické situaci po 23 letech opustit divadlo a zůstala bez práce. „A tehdy zaťukal na dveře ďábel, který se jmenuje alkohol,“ říká upřímně.

Na něm a na antidepresivech se Jana stala závislá, čímž si způsobila těžké zdravotní potíže. Chronický zánět slinivky, onemocnění žlučníku a štítné žlázy ji málem stály život. „Pro mě je zázrak, že přežila,“ říká její kamarádka a kolegyně Veronika Žilková. „Občas vyhrožovala sebevraždou a při tom stavu, v jakém byla, je obdivuhodné, že si nic neudělala,“ dodává.

Paradoxně to byly právě tyto nemoci, které herečku donutily s alkoholem přestat. Nic jiného jí ani nezbývalo, pokud chtěla přežít. Dnes vede Jana Šulcová spokojený život a opět se objevuje na televizních obrazovkách.

Reklama

Další články

Načítám