Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

K vánoční televizní klasice patří i pohádka Obušku, z pytle ven!, kterou máme všichni rádi, protože v ní dobro zvítězí nad zlem, což se v reálném životě bohužel moc často nestává. Byla natočena na motivy Erbenovy pohádky Kouzelné dary, a pokud si na první dobrou nevybavujete, o co přesně v ní jde, nabízíme krátké připomenutí.

Na hrubý pytel hrubá záplata

Hlavním hrdinou je chudý potulný muzikant (Ladislav Pešek, †79), který má srdce ze zlata, ale na svou dobrotu tvrdě doplatí. Kouzelný stařeček (František Smolík, †81), se kterým se tento laskavý chlapík rozdělil o poslední kousek chleba, mu za odměnu věnoval zázračný ubrousek a „zlatonosného“ oslíka.

Jenže nebohý muzikant se z darů dlouho neradoval – o oba ho okradl chamtivý hospodský (Josef Beyvl, †72). A protože jsme v pohádce, přijde na řadu další kouzelný dar. Tentokrát je to obušek, který lakotného krčmáře po zásluze potrestá.

Z krátkého filmu celovečerák

Zajímavé je, že film, který v roce 1955 natočil režisér Jaromír Pleskot (†87), měl mít původně jen půlhodinovou stopáž. Snímek se ale nakonec protáhl na 70 minut. Režisér přitom žádné nové scény nevymyslel, jen ty existující o něco protáhl.

Příliš přísná spravedlnost?

Nejdříve měl být obušek malý a chytrý trpaslík. Nakonec se od tohoto záměru ustoupilo a animátor Karel Mann vytvořil obušek, jak ho známe.

Scénu, ve které prohání a trestá proradného šejdíře, si všichni náležitě užíváme a lebedíme si, že mizera dostal konečně co proto. Jenže dobová kritika s ní měla problém – novináři zmiňovali, že je příliš naturalistická a krutá. Mimochodem, obušek se objeví až v 57. minutě filmu.

Bez hvězdných manýrů

Nejspíš si také vybavíte scénu, ve které hlavní hrdina spadne do potoka. Točila se pětkrát a Ladislav Pešek si z ní odnesl pořádnou rýmu. Točilo se na Vysočině v okolí Sněžného, Samotína a Krátké, kde štáb pobyl přibližně tři měsíce.

Místní děti, které přišly s filmaři do styku, vzpomínaly, že Ladislav Pešek – tehdy velká hvězda Národního divadla - byl nesmírně milý i mimo natáčecí plac. Dětem dokonce kupoval v cukrárně ve Sněžném bonbóny.

Problémový láskychtivý osel

Ve Sněžném došlo i k jedné velké nepříjemnosti. Filmový osel byl uvázaný v kůlně, v jejíž blízkosti byl ustájený pár koní. A to bylo špatně. Osla totiž jednou v noci přemohly choutky, utrhl se a běžel ke kobylce. Druhý kůň se kvůli tomu splašil, a když se vzepjal, napíchl se na železnou tyč. Utrpěl natolik vážné zranění, že musel být druhý den utracen.

Hlavní hrdina si na cestách prozpěvuje „Já s písničkou jdu jako ptáček“. Jeho popěvek už dávno zlidověl, stejně jako hláška „vzduch omaštěný větrem“. V hospodě zase zpívá „Je to chůze po tom světě - kam se noha šine: sotva přejdeš jedny hory, hned se najdou jiné…“ V tomto případě jde o Čelakovského báseň Pocestný.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám