Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Voní a nepřipaluje se. Dá šmrnc polévce i omáčce, je skvělé na zeleninu i maso, nahradí margaríny i máslo. O čem, že je řeč? O ghíčku, čistém máselném tuku, který si získává přízeň čím dál více Čechů.

„Je asi nejstarší superpotravinou na světě. V souvislosti s ajurvédou, starou indickou medicínou, bylo dokonce považováno za elixír života. Žádnou novinkou ale není ani v našich krajích. Naše babičky neměly lednice, a tak přepouštěly máslo – neboli ghíčko, aby jim déle vydrželo. Dnes je jeho velký boom, protože vědci potvrzují, že je to velmi hodnotný a zdraví prospěšný tuk,“ vysvětluje Andrea Dostálová ze společnosti České ghíčko, která vyrábí první české přepuštěné máslo ručně a podle tradiční receptury. A poznáte ho velice jednoduše – je v čirých sklenicích s typickým modrým víčkem.

A jak tato superpotravina vzniká? „Ghíčko, neboli přepuštěné máslo, se získává z klasického kravského másla – naše Bio ghí v sezoně pochází od krav, které se živí trávou, takže je plné vitamínů, minerálů a kyseliny CLA. Máslo se pak musí dlouho vařit a při ohřívání se postupně odpařuje voda, až zmizí úplně. Následně se vše odfiltruje, přecedí, a máme čistý a zdravý máselný tuk,“ upozorňuje Andrea Dostálová.

5 důvodů, proč používat ghí:

1. Nahradí všechny tuky

České ghíčko lze použít v teplé kuchyni všude tam, kde byste použili jakýkoliv jiný tuk. Je ideální nejen na vaření a pečení, ale i na smažení. A natřít ho můžete i jen tak na chleba...

2. Nepřepaluje se a nezapáchá

Ghíčko má vysoký kouřový bod – až 250 ℃. Ani při vysokých teplotách se nepřepaluje a nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků.

3. Je zásobárnou vitamínů

Tato superpotravina neobsahuje mléčnou bílkovinu, zlepšuje trávení a je plná vitamínů (A, D, E, K) a antioxidantů. Je vhodná pro lidi trpící záněty zažívacího traktu i ty, kdo mají alergii na lepek, protože jim dodá patřičné potřebné látky. Protože ghíčko neobsahuje žádné mléčné bílkoviny, chuť a vůni másla si tak mohou dopřát i lidé s intolerancí kaseinu a laktózy, jejichž počet se poslední roky zvyšuje.

4. Vydrží i rok a nemusí se chladit

Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody získáme velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení. V lednici, nebo jen ve spíži či kdekoliv jinde, vám ghíčko vydrží minimálně 12 měsíců.

5. Podporuje hubnutí a je dobré na nervy

„Energie z mastných kyselin v ghíčku pomáhá spalovat tuky a celkově detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla pryč. Ghíčko obsahuje omega-6 a omega-3 mastné kyseliny, a tak působí jako skvělé mozkové a nervové tonikum,” uzavírá Andrea Dostálová z Českého ghíčka.

Další články

Načítám