Hlavní obsah
Článek

Spisovatelka Radka Třeštíková (42) už je hodně naštvaná kvůli tomu, že děti v důsledku koronavirových opatření stále nesmějí chodit do školy. Maminka dcery Ely (7) a syna Jonatána (5) myslí nejen na rodiče, ale i na učitele.

Na Instagramu celou situaci shrnula ve výstižném hashtagu: Nas*at. „Tolik k ministerstvu školství a jeho dosavadnímu řešení stávající situace týkající se vzdělávání našich dětí stylem padajícího hovna, jehož výsledkem jsou už naprosto vyčerpaní rodiče (z nichž někteří jsou navíc i zdravotníci), vyčerpaní pedagogové (z nichž někteří jsou navíc i rodiče) a děti bez sociálního kontaktu věčně přilepené k počítači, protože jim nic jiného ani nezbývá. Co bude dál?“ ptala se rozhořčená Třeštíková.

Tu podpořily i jiné známé matky. „Kde to mám podepsat,“ ptala se herečka Michaela Maurerová (44). „Souhlas, moje,“ podpořila ji i Zuzana Belohorcová (48), která momentálně žije ve Španělsku.

Na drsný status Radky Třeštíkové odpověděl sám ministr školství Robert Plaga. „Věřte, že ministr školství (mimochodem také rodič dvou dětí z prvního stupně) si meze výuky na dálku moc dobře uvědomuje. Uzavření škol ze strany ministerstva zdravotnictví bylo reakcí na mimořádně špatná čísla vývoje epidemie koronaviru v naší zemi. V těchto dnech ale s ministrem Janem Blatným intenzivně jednáme o postupném návratu žáků a studentů zpět do lavic,“ napsal Třeštíkové ministr a přesně popsal, jak by měl návrat dětí do škol vypadat.

„Před týdnem jsme představili naše priority: na prvních příčkách jsou prvňáci a druháci, následují další děti z prvních stupňů, a pak také samozřejmě deváťáci i závěrečné ročníky středních škol, které čekají přijímačky nebo maturity. Uvědomme si ale, prosím, všichni, že v sázce jsou životy rizikových skupin obyvatelstva. Před pár dny jsem vyzval firmy, aby více využívaly tzv. homeoffice, protože i to je věc, která by urychlila návrat dětí do škol a pomohla ochránit životy těch nejzranitelnějších,“ nechal se slyšet ministr.

Reklama

Další články

Načítám