Hlavní obsah
Článek

Šumava je krásná a romantická, ale také drsná a tvrdá. Je to kraj plný jezer, bezedných slatí, tajuplných lesů a míst, střídají se tu ztracená údolí i obzory obkroužené horami a kopci. Vede tudy i česko-bavorská hranice, kde vznikala jedna z nejstřeženějších hranic železné opony.

Po únorovém převratu v roce 1948 stáli na jedné straně ti, kteří nechtěli žít ve státě ovládaném komunisty, a na straně druhé ti, kteří jim v odchodu „za kopečky“ měli zabránit. A právě tehdy se objevil i tajemný Král Šumavy - pašerák, který ilegální uprchlíky převáděl skrz nebezpečné močály přes hranici do Německa.

S tím vším se setkáte v dramatu Král Šumavy, které v roce 1959 natočil režisér Karel Kachyňa (†79) podle scénáře Rudolfa Kalčíka (†53). Nicméně jeho hlavním hrdinou není tento legendární převaděč, nýbrž muži zákona Karel Zeman (Jiří Vala †76) a Václav Kot (Radovan Lukavský †88), kteří na Šumavě střeží čs. státní hranici. Prvně jmenovaný se navíc zamiluje do místní prodavačky Marie Rysové (Jiřina Švorcová †83), jejíž manžel uprchl do ciziny.

Ve vodě šlo o život

Právě Švorcová si při natáčen užila své. V jedné scéně se měla topit v močálu, a aby vše působilo věrohodněji, měla kolem těla uvázané lano, za které ji štáb stahoval pod hladinu. Kromě toho si musela pod šaty obléct rybářský oděv, takže ji to opravdu táhlo ke dnu. Není divu, že na tuto scénu vzpomínala herečka nerada.

Každopádně močál, ve kterém mělo k události dojít, na Šumavě nenajdete. Filmaři ho vytvořili uměle na louce u Prášilského potoka poblíž jezera Laka.

Podraz od nejlepší kamarádky

Za hereččinými nepříjemnými vzpomínkami stála i nešťastná láska. Švorcová měla během natáčení poměr s filmovým parťákem Jiřím Valou a byla do něj zamilovaná až po uši. Jenže přelétavého kolegu jí pak přebrala nejlepší kamarádka Jiřina Jirásková (†81). Pro Švorcovou to byla velká podpásovka, s Jiráskovou navíc působila na jedné divadelní scéně!

„Jak už to tak bývá, vědělo to celé divadlo, jen já ne,“ popsala hořkou zkušenost herečka ve své biografické knize Jiřina Švorcová osobně.

Nezaprší a nezaprší…

Točilo se na Kvildě, v jejím okolí a v Prášilech. Filmový štáb byl ubytovaný ve 20 km vzdálené Horní Vltavici, protože koncem 50. let sice na Kvildě byla hospoda, ale neměla upravené ubytovací prostory.

Herci ale neměli první dny do čeho píchnout. Kachyňa s Kalčíkem si vymínili, že film bude černobílý, aby lépe vynikla ponurá atmosféra šumavských hvozdů, ale počasí jim nepřálo – bylo pořád hezky. A oni potřebovali mraky, déšť a mlhu. Herci proto zabíjeli čas v hospodě, kde popíjeli a hráli karty o sirky.

Jeden z místních vzpomínal, že Jaroslav Marvan (†72), který ve filmu hrál inspicienta finanční stráže, si dával červené víno. Vladimír Menšík (†58), který ztvárnil esenbáka, prý zase jezdil do Vimperku za nějakým svým „objevem“.

Skuteční „králové Šumavy“

Král Šumavy měl předobrazy v reálných šumavských převaděčích. Jeden z nich byl Kilián „Franz“ Nowotny (†71), který skončil jako obchodník se dřevem v Bavorsku; druhý pak Josef Hasil (†95), který se v roce 1954 dostal do USA a dožil v Illinois. O obou kolovaly legendy. Když snímek promítali v kinech, z některých sálů se během přestřelky s Králem Šumavy ozývaly výkřiky: „Hasila nechytili!“

Na film, který navzdory silnému tendenčnímu ladění zaujme baladickými rysy, vycházejícími z temné nádhery přírodních lokací, se můžete podívat 29. října na Prima MAX.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám