Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Máte rádi staré české krimifilmy? Pak si určitě nenechte ujít Sázku na třináctku. Napínavý snímek s nečekaným rozuzlením natočil v roce 1977 Dušan Klein (81), pod jehož režijní taktovkou vznikla mj. i úspěšná série o básnících.

Na počátku celého příběhu je poštovní loupež nedaleko městečka Kostelec, kterou se místním policistům nedaří vyšetřit. Případu se proto ujme pražská kriminálka, která vyšle na místo mladého poručíka Charváta. Ten se ubytuje v místní ubytovně a seznámí se s několika jejími obyvateli - správcem Weissem, jeho půvabnou dcerou Květou a spisovatelem Vítkem.

Charvát zkoumá okolnosti případu i důkazy a zároveň se sblíží s Květou. Jejich komplikovaný vztah si ale nijak nezadá se složitostí kriminálního případu, kvůli kterému do Kostelce přijel. Vše se začne ještě víc zamotávat, když někdo zavraždí místního rváče a opilce Maláska, což byl ve skutečnosti Květin manžel. A jeho smrt podle Charváta souvisí s poštovní loupeží…

Kuba a hajnej

I v tomto snímku se můžete těšit na skvělé herecké obsazení. Mladého Charváta hraje sympaťák Jaroslav Satoranský (80) a jeho kosteleckého kolegu Trčku dobrácký Zdeněk Řehoř (†74). Oba herci se sešli už v roce 1974 v Krkonošských pohádkách a shodou okolností spolu točili jejich další díly i v roce 1977.

Zpočátku panovaly obavy, zda je Satoranský tou správnou volbou. Lidé si ho spojovali především s postavou dobrosrdečného pohádkového Kuby a teď by měl hrát rozhodného kriminalistu? Režisér Klein si ale prosadil svou - ostatně, v jeho filmu nejde jen o kriminální případ, ale i o milostné vzplanutí. A pohlednému Satoranskému to s šarmantní představitelkou Květy Zuzanou Cigánovou (73) opravdu slušelo.

Terina z Romance pro křídlovku

Tuto slovenskou herečku a spisovatelku proslavila především role krásné Teriny v poetické adaptaci Hrubínovy básně Romance pro křídlovku, kterou v roce 1966 natočil režisér Otakar Vávra (†100).

„Myslím, že je to pořád pěkný film, který ani příliš nezestárl,“ řekla o Romanci Cigánová, které bylo v době natáčení 18 let.

„Představte si, že tahle Hrubínova kniha byla tehdy moje nejmilovanější. A najednou jsem to mohla hrát. Tomu říkám štěstí,“ dodala herečka, která se sama za velkou krásku nikdy nepovažovala. Prý měla nejrůznější komplexy. „To kamery dělaly ten lichotivý dojem,“ soudí Cigánová, kterou v Sázce na třináctku nadabovala Jorga Kotrbová (73).

Talentovaná herečka působila už za studií na Vysoké škole múzických umění jako elévka na bratislavské Nové scéně a po absolutoriu nastoupila do angažmá ve Slovenském národním divadle. Ve filmu a v televizi ztvárňovala hlavně role praktických a cílevědomých žen, které se jen tak něčeho nezaleknou. Cigánová je dnes také autorkou několika úspěšných knih.

O pauzách se hrály karty

Jejího filmového otce si v Sázce na třináctku zahrál Rudolf Hrušínský (†73) a násilnického manžela René Přibil (†71). Ten při jedné příležitosti zavzpomínal, že s Hrušínským hrávali během pauz karty a slibovali si, že společně vyrazí na ryby.

Sázka na třináctku se točila na několika místech, mj. v Klatovech, v Novém Kníně či v Praze na Novém Městě. Dům, ve kterém bydlí Malásek (René Přibil), stojí v Mochtíně na Klatovsku, železniční přejezd najdete v Porostlinách na Příbramsku. Sázku na třináctku vysílá 22. října TV stanice Prima Max.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám