Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Mnoho zdravotních obtíží, spojených s problémy s močením, souvisí přímo či nepřímo s onemocněním zvětšené prostaty. Někteří muži pociťují především problém ve frekvenci močení. To může být velice nepříjemné nejen pro ně, ale i pro jejich okolí.

Velmi často se objevuje termín i tzv. hyperaktivní močový měchýř (OAB). Název je sice úsměvný, ale většině mužů do smíchu určitě není. Onemocnění se netýká pouze mužů, ale překvapivě postihuje často ženy. U věkové kategorie nad 50 let se množství mužů razantně zvyšuje. Hyperaktivní močový měchýř může být také způsoben i po chirurgické operaci v oblasti močových cest nebo právě zvětšenou prostatou.

Příznaky OAB jsou téměř totožné jako u zvětšené prostaty – časté močení, náhlá potřeba močení, a nebo únik moči. Je proto důležité navštívit lékaře včas a nechat se vyšetřit, aby se odhalilo pravé onemocnění. Správná funkce močového měchýře může být do jisté míry navrácena do takového stavu, aby umožnila pacientovi „normálně žít“. Nemusíte si už tedy plánovat život podle míst s toaletou.

Kromě léčiv, jež vám předepíše lékař, je vhodné upravit i svůj životní styl. Základem je snížit svou váhu. Bohužel, tlouštíci mají v životě vše těžší. Oblíbené nápoje jako je káva, coca cola nebo černý čaj je ideální co nejvíce omezit. Kofein holt není ten správný parťák pro vaše tělo. Sladké nápoje raději vyměňte za obyčejnou vodu, budete se hned cítit lépe!

Prim. MUDr. Marek Heča vysvětluje, proč je dobré vyplnit si UROtest.

Sledujte také, jestli nemočíte příliš často. Kolikrát ani neregistrujeme, jak často na záchod jdeme a kolik toho za den vypijeme, ale nepoměru v počtu močení a množství přijatých tekutin bychom si měli všimnout jakožto varovného signálu. V případě podezření na nějaké zdravotní obtíže je vhodné si četnost močení zaznamenat. Takový záznam pak poslouží i lékaři jako vodítko při vyšetření vašich obtíží.

Časté močení u mužů a s ním související nepříjemné situace nejčastěji poukazují právě na problémy s prostatou. Abyste tuto možnost onemocnění vyloučili, je důležité navštívit lékaře. Prvním krokem může být jednoduchý domácí test. UROtest je krátký dotazník, který Vám pomůže nahlédnout do toho, v jaké kondici se Vaše prostata nachází. Podle skóre zjistíte, jestli jsou Vámi rozpoznané potíže již závažné nebo zatím jen mírné. Pokud jste se ocitli na vyšších příčkách, kontaktujte svého lékaře a domluvte si s ním návštěvu. Nepodceňujte, prosím, toto onemocnění. I v této nelehké době je potřeba myslet na své zdraví a nebát se přijít na vyšetření k lékaři.

Další články

Načítám