Hlavní obsah
Článek

Dioptrie, špatné vidění na blízko nebo na dálku, astigmatismus a dalších očních vad, s tím si specialisté na oční klinice TANA v Olomouci umí poradit. Díky laserovým operacím mohou být obtíže stejně jako brýle obratem pryč.

Aktuální „covidovou“ situaci komentuje ředitelka oční kliniky TANA Martina Novotná: „Jedeme na plný plyn, není třeba nic odkládat. Provádíme chirurgické zákroky jako dosud, a to ambulantně a v lokálním znecitlivění. Pro nás, jako zdravotnické zařízení, je respektování a dodržování všech hygienických opatření naprostým základem. Řídíme se přísnými hygienickými podmínkami, každá návštěva je naprosto bezpečná.“

Foto: TANA oční klinika s.r.o.
Před operací.
Foto: TANA oční klinika s.r.o.
Po operaci.

Laser umí divy při odstraňování dioptrií a neduhů s nimi spojených. Mezi nejčastější operace patří řešení krátkozrakosti. Pacient vidí špatně do dálky, vidí ale velmi dobře na počítač nebo na knihu. Rozpoznat nápisy na dopravních značkách nebo někoho na protějším chodníku téměř nemůže. Dalekozrakost představuje zhoršené vidění na krátké vzdálenosti. Na rozdíl od krátkozrakosti vidí pacient do dálky ostře, ale špatně se mu čte, nemůže zaostřit na počítač nebo mobil.

Foto: TANA oční klinika s.r.o.
Před operací.
Foto: TANA oční klinika s.r.o.
Po operaci.

Podobně jako dalekozrakost se projevuje i vetchozrakost. Od čtyřicítky dál se snižuje elasticita oční čočky a ta už nedokáže správně zaostřit na malé vzdálenosti. Laicky se této chorobě přezdívá nemoc krátkých rukou, postižená osoba se snaží dát noviny nebo telefon co nejdál od očí, aby se jí povedlo přečíst text „Tuto vadu také umíme řešit. Musí se však provést nitrooční operace, při které se vymění čočka,“ doplnila ředitelka.

Další z vad, kterou lze elegantně odstranit laserem, je astigmatismus. Bývá příčinou snížené ostrosti vidění a zhoršeného vnímaní detailů při pohledu na blízko i do dálky. „Velmi často se vyskytuje současně s jinou oční vadou, např. s dalekozrakostí nebo krátkozrakostí. Pacienti s kombinovanou oční vadou musí nosit speciální brýle i kontaktní čočky, které jsou dražší,“ vysvětluje vedoucí lékařka MUDr. Kateřina Špačková, které se této problematice věnuje více než 20 let. Vyšší stupně astigmatismu mohou způsobit rozmazané vidění, šilhání, únavu nebo bolest hlavy až vyvolat migrénu.

Foto: TANA oční klinika s.r.o.
vlevo ředitelka Oční klinky TANA M. Novotná vpravo MuDr. K. Špačková

Laserové operace na oční klinice Tana v Olomouci díky německého excimerového laseru Allegretto Wavelight jsou velmi kvalitní, rychlé a bezbolestné. Lékaři díky tomuto přístroji a metodě LASEK dokáží odstranit většinu očních vad, krátkozrakost do -12 dioptrií, dalekozrakost do +3 dioptrií a astigmatismus -6 až +6 dioptrií.

Hlavní specializací Oční kliniky TANA v Olomouci je laserová operace očí, sítnice, sklivce a léčba šedého zákalu. Její specialisté umí řešit řadu dalších zákroků, běžných ambulantních vyšetření až po preventivní péči. Oční klinika TANA v Olomouci je váš osobní oční lékař.

Další články

Načítám