Hlavní obsah
Článek

O víkendu odešel do hereckého nebe Karel Fiala známý především z filmu Limonádový Joe aneb Koňská opera.

Poslední roky herec strávil v léčebně dlouhodobě nemocných v Praze. Fiala se dožil požehnaného věku 95 let. A protože v titulní roli bláznivé komedie o kovbojovi a mstiteli bezpráví, který potírá zlo a šíří abstinenci v arizonském Stetson City, se Fiala coby Limonádový Joe proslavil, připomeňme si perličky z natáčení tohoto vynikajícího filmu.

Limonádového Joea měl původně ztvárnit Jiří Kodet (†67), ale režisér Oldřich Lipský (†62) se nakonec rozhodl pro Fialu. Pěvecká hvězda karlínské operety totiž lépe splňovala jeho představy, jak by měl správný westernový milovník vypadat. V této souvislosti stojí za zmínku, že režisér dostal na Fialu doporučení od Kodetovy matky Jiřiny Steimarové (†91).

Jak chutnala Kolaloka

Asi nepřekvapí, že v rodině vznětlivého Kodeta kvůli tomu panovalo dusno, zatímco Fialovi se díky Limonádovému Joeovi změnil život o 180 stupňů. Kultovní role mu ale nepřinesla jen samá pozitiva. Coby tenor se musel například smířit s tím, že ve filmu přenechá své pěvecké party Karlu Gottovi (†80).

V jednom rozhovoru Fiala také zmínil, že se nálepky „Limonádníka“ už nikdy nezbavil a ani filmaři ho příliš nevyhledávali. Naštěstí ale neměl nouzi o divadelní a pěvecké role.

Na slavnou Kolaloku vzpomínal herec nerad – byla to prý nasládlá břečka. Když ji poprvé ochutnal Vladimír Menšík (†58), který hrál ve filmu barmana, zařval: „Fuj!“ a nápoj vyhodil z okna.

Kominík se zlatem v hrdle

Karel Fiala, který je vyučeným kominíkem, se k divadlu dostal vlastně velkou náhodou. Při práci na střechách si vždycky rád zpíval, a když ho při tom poslouchal profesor z hudební školy, doporučil mu, ať se přihlásí na konzervatoř.

Talentovaný kominík ho poslechl. U zkoušky zazpíval árii Lukáše z Hubičky a uspěl. Pak přijal angažmá od tehdejšího šéfa Hudebního divadla v Karlíně Oldřicha Nového (†83) a své domovské scéně zůstal věrný až do začátku 90. let.

Inspirace pro Schwarzeneggera?

A dvě perličky na závěr: Limonádový Joe se líbil i ve světě. Představitel zlého pistolníka Franka z kultovního Tenkrát na Západě Henry Fonda (†77) se při jeho sledování tak chechtal, až spadl ze židle. A hláškou hlavního hrdiny „Já se vrátím…“ se prý nechal inspirovat i Arnold Schwarzenegger, který ji použil v Terminátorovi.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám