Hlavní obsah
Článek

Pohledný blonďák s modrýma očima patřil k našim nejcharismatičtějším hercům. Vysportovaný a mužný Ivan Luťanský (19. 4. 1953 – 1. 8. 1983) by se sice ze všeho nejlépe hodil do rolí akčních hrdinů, ale stal se jedním z nejoblíbenějších představitelů pohádkových princů. Nicméně uměl zahrát prakticky cokoli – od Václava v Našich furiantech přes Laerta v Hamletovi až po mladého Roberta Krüga v Bílé nemoci.

Kromě velkých příležitostí v Národním divadle jsme se s ním mohli setkávat v TV filmech, seriálech a pohádkách, stačil si zahrát také v devíti celovečerních filmech. Osud ale tomuto talentovanému herci dopřál jen krátký život a jeho smrt je dodnes obestřena mnoha otazníky.

Milovník military

Ivan Luťanský byl i rozený dobrodruh. Odmalička se zajímal o vše, co souviselo s military a se zbraněmi. Sbíral válečné memorabilie a dokonce si vyrobil americkou identifikační známku. Byl to i vášnivý sportovec, který uměl skvěle šermovat, kromě toho ovládal karate a střelbu.

Těšil se do Vietnamu

Rovněž ho bavila bojová umění, díky kterým se začal zajímat o filozofie Dálného východu a o buddhismus. Přál si vidět na vlastní oči Tibet – to ale bylo před rokem 1989 zcela vyloučeno. Úřady mu neumožnily ani vycestovat do Číny. Proto byl rád, když díky Čs. televizi dostal možnost navštívit spřátelený komunistický Vietnam, kde měl natočit dokument.

Od cesty do země, kde ještě nedávno zuřila rozsáhlá válka, se ho sice pokusil odradit otec, ale syn měl svou hlavu a nevěřil, že by se mu ve Vietnamu mohlo něco stát. A tak v červenci odjel. Doma na něj čekali rodiče, sourozenci a také snoubenka, baletka Hana Nachtmanová.

Jak známo, tragédie, ke které ve Vietnamu došlo, nebyla dodnes uspokojivě vysvětlena. Podle oficiálního vyjádření jel herec na poznávací cestu džípem, který mezi obcemi Cau Rác a Ky Phong havaroval. Najednou vypadlo řízení, auto narazilo v příkopu do stromu, odmrštilo se a mladého herce zavalilo. On byl také jediný, kde nehodu nepřežil.

Co se vlastně stalo?

Jenže všechny dostupné doklady o jeho smrti vykazují nesrovnalosti, a kromě havárie je ve hře několik dalších hypotéz. Jedna uvádí, že Luťanského zastřelili při loupežném přepadení, jiná zmiňuje, že se mohl dostat na zakázané území a úřady se pak snažily vše ututlat.

Fakt je, že hercova rodina nedostala vůbec žádnou možnost vidět jeho ostatky a možnost identifikace byla tvrdě zamítnuta. Že prý jde o majetek státu a k identifikaci těla stačil pas a velvyslanec. Hodně podivné, že? Bratr Štěpán pak podplatil pohřebáky a měl možnost spatřit přes okénko v rakvi alespoň Ivanovu hlavu. Ve spánku měl díru. To by se při autonehodě určitě stát nemohlo.

Možné vysvětlení

Teprve nedávno se hercova rodina dozvěděla informaci, která se zřejmě nejvíc blíží pravdě. Luťanský se ve Vietnamu stal svědkem situace, kdy bandité přijeli oloupit zemědělské družstvo o výplaty. A jako správný chlap se jim postavil. Bohužel, jeden z gangsterů ho zastřelil ze zálohy…

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám