Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Takový slušný a příjemný pán – kdo by to byl do něj řekl… Dámský modelový krejčí Miroslav Opatovský zvaný Miki žije ve spořádaném manželství, chová andulky a po večerech chodí běhat.

Jenže v nitru tohoto nenápadného muže to vře, protože nesnáší pohledné ženy. A manekýnky, které obléká na módní přehlídky, mu přímo pijí krev. Vadí mu, že ho komandují a že se před ním svlékají zcela beze studu. Nakonec ho ovládne amok a stává se z něj monstrum. Vydává se na vražednou misi a škrtí ženy černou punčochou. Pár se mu jich sice ubrání, nicméně některé to štěstí nemají.

Mladý Brůna roli odmítl

Film Černá punčocha, který v roce 1986 natočil Otakar Fuka (†75), se inspiroval případem sériového vraha, který v 80. letech minulého století řádil v Praze a v severních Čechách. Režisér si v titulní roli představoval nějakou zajímavou neokoukanou tvář a nejdřív zvažoval Josefa Kubíčka (91), který hrál mladého Brůnu ve 30 případech majora Zemana.

Epizoda Studna sice Kubíčkovi zajistila nehynoucí slávu, ale o účast v dalším vražedném dramatu už nestál. Bál se, že si jej filmaři zaškatulkují do podobných postav a nebudou mu nabízet „normální“ role.

Příliš věrohodný výkon

Fuka proto oslovil operního pěvce Milana Karpíška (†73), a byla to trefa do černého. Karpíšek nabídku přijal s nadšením. Svého rozhodnutí pak nejspíš hořce litoval. Před kamerou podal sice naprosto věrohodný výkon a stal se díky němu ze dne na den hvězdou, nicméně lidé si ho až příliš spojovali s jeho postavou, což se děje i současným hercům.

Například když zkoušel v divadle novou operu, stávalo se, že mu režisér řekl: „Docela to ujde, ale ten vrah ti šel líp.“ A „vrahu“ na něj pokřikovali i někteří kolegové.

Děsil i své kolegyně

Psychopata hrál tak dobře, že děsil i kolegyně na place. „Pan Karpíšek bral svou roli strašně vážně, škrtil mě tak vehementně, že jsem se ho místy opravdu bála,“ přiznala po letech představitelka učitelky hudby Marty Vosecké Olga Hrubá. Scéna, ve které ji šílený krejčí škrtí, se točila celých pět dnů!

Natáčení mělo pro Olgu Hrubou poměrně kuriózní dohru. Když Milan Karpíšek v květnu 2002 zemřel, v televizi odvysílali Černou punčochu na jeho počest. Dva dny poté přepadl Hrubou na ulici lupič a okradl ji. Když to pak šla hlásit, policisté si ji chvíli prohlíželi a pak se jí zeptali: „Nejste vy ta uškrcená z toho filmu?“

Drobná zajímavost na závěr: scény z parku, kam vrah chodí běhat a na konci filmu v něm spáchá sebevraždu pádem ze skály, se natáčely v Havlíčkových sadech, neboli v parku Grébovka, který najdete v Praze na rozhraní Vinohrad a Vršovic. Film Černá punčocha vysílá ve čtvrtek večer kanál Prima Max.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám