Hlavní obsah
Článek

Od smrti Karla Gotta (†80) uplynul přesně rok. Zpěvák 1. října 2019 podlehl akutní leukemii. Na interpreta hitů Lady Carneval, Trezor, Když muž se ženou snídá, Být stále mlád, Kávu si osladím, Cesta rájem a desítek dalších s láskou vzpomínají blízcí, přátelé, fanoušci i kolegové.

„Před rokem jsme byli s Lucií v lázních Jeseník a po ránu mě probudily esemesky o Karlově skonu. Je to těžké, když vás člověk, se kterým strávíte 50 let v jednom kuse, opustí. Zapálili jsme tehdy svíčku a zapálíme ji i dnes,“ řekl Super.cz hudebník Felix Slováček (80), který si rok od smrti svého kamaráda připomene se svou přítelkyní Lucií Gelemovou (41) na chalupě v jižních Čechách, kde pobývá, aby se vyhnul riziku nákazy koronavirem. „Karel Gott mi moc chybí, a nejen mně, ale i všem, kteří se s ním profesně potkali a těm, kteří poslouchali jeho písničky,“ dodal Slováček.

Aneta Stolzová s rodinou na Gotta vzpomíná často. „A dnešek nebude výjimkou. Člověku se promítne v hlavě scénář těch posledních dní, a zároveň ty vzpomínky budou směřovat k naší dceři, protože se narodila týden poté, co Karel Gott odešel z tohoto pozemského světa. Tím pádem se ve mně budou míchat emoce všeho druhu, a samozřejmě na něj budeme vzpomínat s velkou láskou a vděčností za to všechno, co po sobě zanechal,“ řekla Super.cz mluvčí Gottových, která svou dcerku na počest zpěváka pojmenovala Amálie Karla.

Mnoho času v posledních měsících jeho života se zpěvákem strávila také dokumentaristka Olga Malířová Špátová, autorka filmu Karel.

„Nejvíc mě těší ta samotná tvorba, že jsme spolu mohli ten rok být a něco vytvořit, je to pro mě obrovský dar. Těší mě, že jsem mohla pracovat s jeho muzikou, on byl především velký muzikant. Těší mě, že jsem ho mohla poznat před deseti lety, kdy jsem o něm natáčela první dokument, tak i teď, když už byl mnohem víc manžel své ženy, protože byl víc doma, a otec svých dcer. Byl tam nový rozměr,“ vzpomínala.

„Jsem šťastná, že jsem mohla na vlastní oči vidět, jak se choval k lidem. Zajímal se o každého člena štábu, zajímal se o druhé, chtěl si povídat. Těšilo mě, když jsem s ním mohla trávit čas úplně sama, povídali jsme si na zahradě na Bertramce a povídali jsme si o životě, o vzniku písní, o politice, o vztazích, to jsem byla opravdu naplněná a byla jsem šťastná. Za to moc děkuji,“ vzkázala Malířová Špátová.

Na kolegu a drahého přítele vzpomíná také Monika Absolonová (47). „Karel je a navždy zůstane největší ikonou naší nejen populární hudby. Vzpomínám na něj často, ráda a chybí mi. Stejně jako všem. Byl Boží. Od jeho odchodu uplynul rok a svět se proměnil. Tak si občas se smutným úsměvem říkám, jestli to nějak nesouvisí...,“ napsala zpěvačka.

„Na Karla vždy vzpomínám pracovně, nepatřím k těm, kteří ho důvěrně znali. Setkali jsme se vždy při nějaké práci, byl vždy profesionální, to je to, co mnohým, kteří neudělali kariéru, schází. Obětoval tomu život a byl od pána Boha obdařený a měl štěstí na lidi, a tak se stal hvězdou. Vše je pomíjivé, jenom Karel Gott je věčný. On byl naše dětství, všichni s ním vyrostli, zmužněli, zestárli, je to těžké se sžít s tím, že není. Všichni jsme si mysleli, že tady bude pořád,“ zavzpomínal Pavel Trávníček (73).

Reklama

Další články

Načítám