Hlavní obsah
Článek

Loni operní pěvec Adam Plachetka zazpíval na střeše Lucerny část Mozartovy opery Don Giovanni před publikem, které se chladilo ve vodou napuštěných vanách. I letos se nechal český basbaryton světového věhlasu zlákat kavárníkem Ondřejem Kobzou k vystoupení na stejném místě. Tentokrát ale nešlo o takto recesistický happening. Vystoupení s názvem Úplně(k) v opeře bylo ale také unikátní. Zpěvák a jeho manželka Kateřina Kněžíková zpívali v kulisách magického zářijového úplňku.

Adame, loni se v rámci vašeho koncertu nořili hosté po krk do vany. Čím jste překvapil tentokrát?

Pro letošní projekt jsme zvolili měsíční tematiku. Hrálo a zpívalo se při úplňku a o úplňku. Počasí nám navzdory předpovědi nakonec přálo a koncert měl krásnou atmosféru.

Proč jste se tedy s Ondřejem rozhodli jít do dalšího společného koncertu?

Líbí se mi Ondřejův smysl pro humor, akčnost a odvaha pouštět se neprošlapanými cestičkami. Když nám virus udělal čas v diáři, dohodli jsme se, že by byla škoda jeden večer Lucerně nevěnovat.

Mám to chápat tak, že vám jde o to zpřístupnit svět opery širšímu posluchačstvu?

Je to jeden z aspektů. Stejně jsem koncipoval lednový koncert v O2 areně. Chci nabízet klasiku na úrovni bez kompromisu, ale přístupnou formou.

Jak se ve vašem životě projevila pandemie koronaviru?

Zásadně. V březnu jsem odzpíval poslední představení v New Yorku a od té doby jsem převážně otec v domácnosti.

Trávil jste s rodinou čas v Česku, ve Vídni, nebo na zcela jiném místě?

Hned v březnu jsme utekli na chalupu na Znojemsko a cestovali jen občas kvůli práci. Čekal jsem, kdy se mi venkovský život přejí, ale nakonec se mi vůbec na konci prázdnin nechtělo vracet do města.

Vše zlé je k něčemu dobré. Dokážete na pandemii najít pozitivní momenty? Byly vám zrušeny nějaké koncerty? Případně koncertoval jste online? Co zajímavého vás v blízké budoucnosti čeká?

Zrušeno bylo přes 90 % všech koncertů. Pár projektů naopak vzniklo spontánně z touhy vrátit se před posluchače. Měl jsem několik koncertů v České televizi a online, ty pozdější dokonce s publikem. Taky jsme zvládli natočit se SOČR a Robertem Jindrou další desku muzikálových melodií. Ale nejpozitivnější na celé krizi a pauze je pro mě jednoznačně konečně čas na děti a rodinu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám