Hlavní obsah
Článek

Tuto sympatickou herečku, která kolem sebe šíří dobrou náladu a pohodu, má většina z nás spojenou s rozverným Evíkem z Troškovy letní trilogie Slunce, seno… Její postava ztřeštěné sekretářky, která miluje nevěrného živočicháře Béďu, excelovala ve všech třech dílech.

Za léta, která uběhla od natáčení, se Jaroslava Kretschmerová skoro vůbec nezměnila. Je pořád krásně štíhlá, dobře naladěná a usměvavá jako jarní sluníčko. Tvrdí, že za to vděčí genům, kterým ale trochu si vypomáhá kvalitní kosmetikou. Přesto se nechce věřit, že 1. září oslaví 65. narozeniny.

Navždy jako Evík

Ze slavné trilogie pochází i Evíkova – na tehdejší dobu poměrně odvážná - rýmovačka: „Jednoho dne v parku, našel jsem tam marku. Ležela tam mnoho dní, byla totiž východní.”

Herečka v jednom rozhovoru přiznala, že zpočátku jí trochu vadilo, že si ji lidé ztotožňují hlavně s touto postavou. Ale čím je starší, tím víc je za to ráda. „Je to přece milé, když na mě někdo v samoobsluze zavolá: Evíku!“ uvedla.

Hezké vzpomínky má i na natáčení Slunce, sena… Připadala si během něj jako někde na prázdninách v jižních Čechách, a nikoli v práci. Užila si také spoustu legrace se „svým“ živočichářem (Jiřím Lábusem, 70) a často myslí i na babičky a tetičky z Hoštic, které byly přesně takové jako ve filmu, a lidem ze štábu navíc vařily a pekly. Nejvíc ji prý chutnaly Keliščiny skvostné borůvkové lívance.

Dorota strhla váhu

Hereččinou další legendární filmovou rolí je zlá Dorota Máchalová z pohádky S čerty nejsou žerty (1985), která hodného manžela utancovala k smrti, nevlastního syna Petra poslala do žaláře a pak dlouho unikala spravedlnosti.

Však měl taky čert Vraník plné ruce práce, než ji odnesl do pekla. Co se natáčení týká, scéna s rozbitou váhou v pekle prý nebyla plánovaná. Karel Heřmánek (72), který hrál Lucifera, ale vtipně zaimprovizoval hláškou: „Strhla nám váhu!“

Komedie jí svědčí

Jaroslava Kretschmerová má umělecké geny v krvi. Její babička hrála v Národním divadle, matka byla operní pěvkyní a otec působil v Hudebním divadle v Karlíně. Není proto divu, že se vydala v jejich stopách a vystudovala divadelní fakultu.

Po absolutoriu se v roce 1978 stala členkou souboru Studia Ypsilon, kterému je věrná dodnes. Hrála zde ve velkém množství inscenací, ale hostuje i na jiných scénách – zazářila mj. v muzikálech Funny Girl a Mamma Mia!

Zahrála si také v desítkách filmů a nevadí jí, že se na stříbrném plátně prosadila především v komediálních úlohách. „Mně v tom komediálním šuplíku není nepříjemně. Současná doba není jednoduchá, tak proč lidi nepobavit a nepotěšit,“ zmínila při jedné příležitosti. Kromě toho dabuje – svůj hlas propůjčuje například Barbře Streisand.

S teletem na zádech…

Své soukromí si úzkostlivě střeží, takže je o ní známo pouze to, že není vdaná a nemá děti. Sama herečka se nijak netají svou vírou v Boha, která jí pomáhá lépe překonávat případné trable a smutek na duši.

Kretschmerová věnuje hodně energie také charitě. Novinářům ještě prozradila, že v mládí bývala vášnivou trampkou. „Myslím, že za vše mluví to, že jsem pila čaj z jehličí,“ naprášila na sebe.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám